Stano povodom Dana žalosti u Srbiji: EU protiv veličanja i oplakivanja terorista 1foto (BETAPHOTO/European Commission/XAVIER LEJEUNE/DS)

Evropska unija (EU) se suštinski protivi veličanju i oplakivanju zločinaca i terorista, rekao je portparol EU Peter Stano povodom proglašenja Dana žalosti u Srbiji posle sukoba u selu Banjska na severu Kosova.

Stano je naveo da je 25. septembra, kada je na Kosovu proglašen Dan žalosti, Kancelarija EU u Prištini istakla zastavu EU na pola koplja u čast „žrtvama užasnog terorističkog napada u nedelju“, dok Delegacije EU u Beogradu to nije učinila u Beogradu, 27 septembra, kada je dan žalosti bio u Srbiji.

„Napadače nikada ne treba izjednačavati sa žrtvama“, naveo je Stano u pisanom odgovoru za Radio slobodna Evropa (RSE).

Zvaničnici EU insistiraju da je neophodna istraga napada u Banjskoj i da će u skladu sa rezultatima istrage EU odlučiti kako da postupi.

Stano je danas novinarima u Briselu da je EU zajedno s partnerima u regionu i SAD veoma uključena u istragu oružanog sukoba u Banjskoj ida „ono što se dogodilo u nedelju mora biti rasvetljeno jer će biti posledica“.

„Veoma jasan stav EU je“, rekao je Stano, „da je ono što se dogodilo bio teroristički napad i da se mora istražiti ko su oni koji su za to odgovorni, upleteni ili to planirali i da moraju biti izvedeni pred pravdu, a EU će o tome dati sud kad se to razjasni“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari