Starović o razgovorima sa predsednikom Egipta: Ukidaju se vize, potencijal za izvoz žita i uvoz gasa 1 EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je danas da će između Srbije i Egipta biti potpisano 13 sporazuma i deklaracija iz oblasti poljoprivrede, turizma, naučno-tehnološke saradnje, građevine i namenske odbrambene industrije, i istakao da je u tim oblastima prepoznat potencijal za razvoj bilteralnih odnosa.

„U delegaciji koja prati predsednika (Egipta Abdela Fataha) el Sisija ima 120 ljudi, dolazi 30 najznačajnijih i najuglednijih kompanija iz Egipta. Očekuje nas i jedan veliki biznis forum u kome će učestvovati više od 130 kompanija koje su zainteresovane za saradnju, ili je već ostvaruju, a žele da je prošire“, kazao je Starović za Radio-televiziju Srbije.

On je naglasio da će se tokom posete egipatskog predsednika Srbiji voditi razgovori oko ukidanja viza između dve zemlje, uz objašnjenje da ukidanje očekuje u najkraćem mogućem roku, ali istakao da je vizni režim i do sada bio relaksiran.

Objasnio je i da sa egipatske strane postoji interesovanje za uvoz žita iz Srbije, ali i drugim prehrambenim proizvoda, pošto je Egipat do sada uglavnom uvozio žito iz Rusije i Ukrajine.

Starović je naveo da je Egipat veliki proizvodjač i izvoznik veštačkog djubriva i ocenio da postoji potencijal da se Srbija snabdeva upravo iz te zemlje, kao i u prethodnih šest meseci, i dodao da Egipat ima tečni prirodni gas, odnosno sirovinu koja Srbiji nedostaje.

„Nama nedostaju odredjeni logistički kapaciteti u ovom momentu, kada govorim o interkonekcijama kako bi smo tečni prirodni gas primili, ali mislim da je krajnje vreme da se o tome ozbiljno porazgovara, kada govorimo o nekim perspektivama godinu, dve ili tri unapred“, rekao je Starović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari