Stefanović: Kosovski problem francusko-nemačkim predlogom evidentno dobio na ubrzanju 1foto FoNet Zoran Drekalović

„Kosovski problem je francusko-nemačkim predlogom evidentno dobio na ubrzanju i dodatnoj težini u odnosu na situaciju koja je bila u vreme Briselskog sporazuma.

Do toga smo došli jer su Aleksandar Vučić i SNS deset godina samostalno vodili pregovore o KiM bez razrađenog plana i pregovaračke platforme. Ovo je nadstranačko pitanje koje traži da zajedno rešimo problem i što je najvažnije da sačuvamo živote naših građana na KiM koji strepe svakodnevno kada šalju decu u školu ili po badnjak“, izjavio je zamenik predsednika Stranke slobode Borko Stefanović gostujući na RTS-u, saoptila je Stranka slobode i pravde.

Stefanović je podsetio da je SSP dao nekoliko predloga koji su odbijeni – Deklaracija o pomirenju sa albanskim narodom i predlog da se u SANU priča o državnim problemima, kao i poslednji predlog o formiranju mešovite komisije koju bi činile sve parlamentarne stranke, SPC, SANU, akademska zajednica i nevladin sektor, koja bi dala okvir za pregovaranje o KiM. „Sada kada je Vučić video da je stvar dogorela i kada je on sateran u ugao, ne smemo dozvoliti da Srbija bude saterana u ugao.“, rekao je Stefanović i dodao:

„Sada se vidi koliko je bilo štetno vikati „5:0 pobedili smo, uzvikivati na telefon „Aco, Srbine!“, klečati na Gazimestanu i obećavati ratne opcije i izolacije i to da će se problem lako rešiti što radi ekstremna desnica. Sada se vidi da ovo nije stranačko pitanje i da smo bili u pravu kada smo rekli da Srbija mora da uslaglasi svoju politiku sa EU kako bi ojačala svoju pregovaračku poziciju, kada smo tražili da srpski privrednici otvore fabrike na severu Kosova, da povećaju stipendije za ljude koji žele da studiraju tamo, da im omogućimo život na KiM, jer ako nemamo ljude na Kosovu nemamo o čemu da pričamo. Ne možemo da branimo KiM ako se izolujemo i nismo deo Evrope.“, zaključio je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari