Stefanović: Nisam zadovoljan visinom kazne 1Borko Stefanović Foto: Medija centar beograd (arhivska fotografiaj)

Kao jedna od žrtava ovog bestijalnog napada batinaša i kriminalaca bliskih SNS-u, ne mogu da kažem da sam zadovoljan visinom kazne, ali mogu da kažem da smo znali da će se kazne kretati u tom rasponu.

To je poručio za Danas zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović nakon izricanja presude za fizički napad na njega i Bobana Jovanovića u Kruševcu novembra 2018. godine.

Sudsko veće Višeg suda u Kruševcu osudilo je juče trojicu napadača. Miloš Šaponjić osuđen je na jedinstvenu kaznu od četiri godine zatvora za nasilničko ponašanje, nanošenje teških telesnih povreda i napad na službeno lice, odnosno policajca Dejana Palibrka. Na po tri i po godine zatvora osuđeni su Marko Živković i Danijel Gmijović.

Stefanović je kazao da može da ima sumnje da su tužilac Živić i sudija Zdravković bili pod nekom vrstom pritiska ili uticaja, ali da su to samo njegove sumnje koje ne može dokazati.

– Ono što svakako znam je da se sud, a i tužilaštvo, rukovodilo kaznom na ivici zakonskog minimuma. Ono što nam svakako smeta jeste da deluje da je sud ignorisao činjenicu da ne postoji nijedna olakšavajuća okolnost. Po zakonu su Gmijović i Živković mogli dobiti pet godina, a Šaponjić čak osam do deset godina, zato što je napao i policajca. Prema tome, jasno je, po nama, da je sud gledao da ih ne kazni najstrože moguće, ignorišući činjenicu da nema olakšavajućih okolnosti – istakao je Stefanović.

On je podsetio da su sva trojica napadača ranije osuđivana za teška krivična dela, da je Gmijović, jedan od trojice, već osuđen na dve pravosnažne presude da ode u zatvor, a nije otišao već tri godine, kao i da su napad izvršili organizovano, bestijalno i podmuklo.

– Nisu imali lični interes, niti je postojao lični sukob ili zavada između nas i njih, što su sve otežavajuće okolnosti. Međutim, sud je doneo odluku da se ipak zadrži na ivici minimalne presude. Jasno je da je ovo samo prvi stepen. Oni će se žaliti i plašimo se da može da se desi da viši sud preinači presudu i da ovi ljudi dobiju ili uslovne osude, ili da ostanu na minimalnim kaznama, što uz poznato „dobro vladanje“ može da ih izvede na ulicu, po našem mišljenju, mnogo pre nego što zaslužuju – ukazao je Stefanović.

Kako je prenela agencija Beta, sudija Dragan Zdravković ocenio je, u izricanju presude, da je tužilac dokazao da su trojica okrivljenih rukama i nogama napali učesnike skupa i da su im naneli teške telesne povrede, kao i službenom licu koje je bilo na dužnosti.

On je dodao da su izrečene kazne nešto niže, jer se sudilo po starom zakonu.

– Po novom krivičnom zakonu, koji je stupio na snagu prvog decembra 2019. godine, za pomenuta dela predviđene su znatno veće kazne – dodao je Zdravković uz napomenu da izrečene presude imaju „represivno ali i preventivno dejstvo“.

Boban Janković, koji je napadnut zajedno sa Stefanovićem i koji je prisustvovao izricanju presude, poručio je da njome nisu zadovoljni, jer smatraju da je napad bio pokušaj ubistva Stefanovića i njega.

On je ocenio da su kazne zapanjujuće male, naročito jer je napadnuto i službeno lice.

Podsetimo, napad na Stefanovića i Bobana Jovanovića dogodio se 23. novembra 2018. ispred Mesne zajednice Rasadnik u Kruševcu, uoči održavanja tribine Saveza za Srbiju u tom gradu.

Fotografija krvave glave i okrvavljene košulje Borka Stefanovića ubrzo se proširila na društvenim mrežama, što je iniciralo prvi masovni protest pod sloganom „Stop krvavim košuljama“, koji je održan dve nedelje posle napada u Beogradu.

Protestne šetnje održavale su se svake subote više od godinu dana, sa brojem učesnika koji je varirao u zavisnosti od perioda godine, ali i povoda koji su davali predstavnici vlasti svojim izjavama, potezima i aferama.

U međuvremenu je slogan protesta postao „1 od 5 miliona“, posle izjave predsednika Aleksandra Vučića da neće da ispuni nijedan zahtev demonstranata, sve da se skupi i pet miliona ljudi.

Geslo protesta krajem februara 2019. godine prerasta u udruženje, koje registruje jedna od tadašnjih organizatorki Jelena Anasonović.

Šetnje su zagasle januara 2020. nakon što je udruženje Jedan od pet miliona, koje je tada predstavljala studentkinja Valentina Reković, objavilo da će učestvovati na parlamentarnim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari