Stefanović: Partnerstvo za mir optimalan okvir saradnje sa NATO 1Foto: FoNet/MOD Srbije

Program Partnerstvo za mir predstavlja za Srbiju, kao vojno neutralnu zemlju, optimalan okvir saradnje sa NATO, izjavio je danas ministar odbrane Nebojša Stefanović. 

On je u razgovoru sa generalnim direktorom Međunarodnog vojnog štaba NATO general-potpukovnikom Hansom-Vernerom Virmanom u Beogradu ocenio dosadašnju saradnju Vojske Srbije (VS) sa Alijansom kao dobru.

„Srbija je zadovoljna rezultatima učešća u aktivnostima pod okriljem Programa Partnerstvo za mir. Shodno našoj vojnoj neutralnosti, on za nas predstavlja optimalni okvir saradnje u cilju ostvarenja naših bezbednosnih ciljeva i unapređenje odbrambenih kapaciteta našoj vojnoj neutralnosti“, naveo je Stefanović a prenelo Ministarstvo odbrane.

Ocenio je kao „veoma značajnu i dobru“ saradnju VS sa KFOR-om, podsećajući da po Rezoluciji SB 1244 i Vojnotehničkom sporazumu, ta misija predstavlja jedinog nosioca bezbednosti na Kosovu i Metohiji čije se nadležnosti ne mogu prenositi.

General-potpukovnik Virman je naveo da NATO „veoma poštuje“ partnerstvo sa Srbijom.

„Visoko cenimo našeg bliskog partnera Srbiju. Drago mi je što smo razmenili stavove po pitanju perspektive unapređenja naše dugotrajne i obostrano korisne saradnje uz potpuno poštovanje politike vojne neutralnosti Srbije“, naveo je generalni direktor Međunarodnog vojnog štaba NATO.

Virman je prethodno, u okviru trodnevne posete Srbiji, razgovarao sa načelnikom Generalštaba VS Milanom Mojsilovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.