Stefanović sa zvaničnikom Ministarstva odbrane SAD o unapređenju saradnje 1Foto: FoNet/MOD

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović razgovarao je danas u Beogradu sa visokim zvaničnikom Ministarstva odbrane SAD Nejtom Adlerom o unapređenju saradnje dve zemlje.

Stefanović i Adler, vršilac dužnosti zamenika pomoćnika američkog ministra odbrane, ocenili su dosadašnju saradnju kao veoma razvijenu, naročito u vojno-vojnoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Saglasili su se da to potvrđuje i bilateralna taktička vežba „Nebeski most 21“ koju su sredinom septembra izveli padobranci Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD, navodi se u saopštenju.

Adler, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, izrazio je uverenje da će dve zemlje podići saradnju na viši nivo u svim oblastima od zajedničkog interesa, posebno u vojno-vojnom segmentu.

On je istakao da SAD žele da unapređuju partnerske odnose sa svim zemljama Zapadnog Balkana, ali da Srbiju smatraju važnim činiocem stabilnosti i razvoja regiona.

Naveo je da SAD poštuju činjenicu da je Srbija vojno neutralna država i saglasio se sa Stefanovićem da je za partnerski odnos potrebno otvoreno razgovarati, čak i kada dve strane nemaju iste stavove o svim temama, stoji u saopštenju.

Stefanović je rekao da saradnja u oblasti odbrane prati razvoj ukupnih odnosa dve zemlje koji imaju uzlazni trend, i dodao da će predstojeće odbrambene konsultacije Srbije i SAD omogućiti usaglašavanje budućih koraka.

Adler i Stefanović su razgovarali i o mogućim nabavkama savremene vojne opreme i naoružanja, koje bi mogle da doprinesu daljem razvoju kapaciteta i jačanju Vojske Srbije, navodi se.

Stefanović je zahvalio na donacijama američke strane sistemu odbrane Srbije i izrazio opredeljenje Beograda da nastavi da koristi mehanizme koji omogućavaju dalju izgradnju kapaciteta Vojske Srbije, kao što je baza „Jug“, dodaje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari