Stefanović (SSP): Bitni su uslovi za održavanje izbora, menjanje datuma je "udica režima" 1foto FoNet Milica Vučković

Opoziciji nije bitan datum, spekulacija o datumu je jedna udica režima da mi sada pričamo o tome da li ćemo drugog juna izbore ili ranije, suština je u tome da li ćemo mi imati uslove za slobodne i demokratske izbore, izjavio je danas zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović tokom gostovanja na Blic TV.

„Primarne su tri stvari, jedna je birački spisak, detaljno čišćenje, kontrola ljudi koji su od 2022. naseljeni, kroz komisiju koja bi to radila, druga je otvaranje RTS-a za drugačije mišljenje u proporciji koja bi bila određena na osnovu parlamentarnog predstavljanja i treća je zaustavljanja pritiska na birače u javnim preduzećima, javnom sektoru, a bogami sada i u privatnim kompanijama“ naveo je Stefanović.

Stefanović je rekao da ga odluka predsednika da se izbori održe 2. juna nije iznenadila i da je i njemu jasno da je to proizvod pritiska građana, pritiska opozicije, ali i međunarodnog faktora.

Stefanović je podsetio da nije problem nastao samo u gradu Beogradu i ne zato što neko ima ili nema većinu, već je nastao što je dokazano, dokumentovano, potvrđeno od strane međunarodnih i domaćih posmatrača ali i opozicionih stranaka da je ovaj režim pokrao izbore.

“To vlast neće nikada priznati, kao što sam siguran da neće primeniti preporuke OEBS/ODIHR misije koje su potvrdile ono što je rekao i Evropski parlament i misija Saveta Evrope i drugi domaći posmatrači. Međutim, oni će biti naterani na to. To se ne radi da bi opozicija bolje prošla na izborima, a vlast lošije več da bismo mi u Srbiji najzad po Ustavu i po zakonima ove zemlje imali slobodne i demokratske izbore gde će građani birati onog koga žele” istakao je Stefanović.

Stefanović je rekao da je Pribeov izveštaj koji je važio i za Severnu Makedoniju trajno rešenje za ovu situaciju, i dodao da bi to omogućilo „trajnu kontrolu predizbornog procesa“ jer bi opozicija „momentom raspisivanja izbora“ dobila dva ministra u tehničkoj Vladi Srbije – ministra policije, ministra državne uprave i lokalne samouprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari