Stefanović (SSP): Hapšenje Radoičića je bilo kao sportski ribolov 1foto FoNet Aleksandar Barda

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović izjavio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima dve pozicije o Kosovu i Metohiji, „jednu za Zapad, a drugu za domaću javnost“.

Stefanović je agenciji Beta kazao da će sada, nakon tragičnih događaja u Banjskoj i zbog nastupajućih izbora, dvostruka pozicija Vučića po pitanju Kosova biti još izraženija.

„Lična karta Srpske napredne stranke (SNS) i Aleksandra Vučića je da su minijaturni prema spolja, a silni prema svom narodu. Vučić sada očajnički pokušava da se izvadi iz jedne užasne situacije u koju je doveo Srbiju i njene građane, dajući garancije Zapadu za sve i svašta samo da bi sebe izvukao iz bezizlane situacije“, ocenio je funkcioner SSP-a.

Na pitanje kako će se događaji u Banjskoj odraziti na međunarodni položaj Srbije, Stefanović je rekao da će svaki Vučićev izgovor biti štetan po Srbiju.

„Vučić može da kaže da je znao za Banjsku i da stoji iza te akcije, što bi bilo veoma štetno, a može da kaže da nije znao za Banjsku što bi bilo jednako loše po Srbiju. Šta god da kaže, ova vlast je gubitnička, jer su čitavu državu zbog svoje nesposobnosti uvukli u avanturizam i doveli nas na rub sankcija i zaustavljanja investicija“, naglasio je on.

Komentarišući Vučićeve razgovore s liderima zapadnih zemalja u Granadi, Stefanović je kazao da aktuelnom predsedniku Srbije više niko ništa ne može da veruje.

„Ovaj režim je doveo Srbiju u situaciju da smo dodatno izolovani i izopšteni. Na međunarodnom forumu u Granadi mi smo problem, a ne deo rešenja. Aljbin Kurti (kosovski premijer) koji je sklon destrukciji i proterivanju Srba s Kosova, sada ponovo postaje prihvatljivi igrač međunarodne zajednice, što je potpuno neverovatno“, kazao je Stefanović.

Vučićeva vlast je, dodao je, direktno osnažila Kurtijevu poziciju i omogućila Prištini „da nas optužuje da smo na ruskoj strani i da smo piromani regiona“.

„Nema rešenja za Kosovo dok o njemu odlučuju dvojica ljudi kojima je nasilje prihvatljivija opcija nad dijalogom, a to su Kurti i Vučić. Ne može se rešiti Kosovo i Metohija bez demokratizacije Srbije i KiM“, naglasio je Stefanović.

Kazao je da su Vučić i njegova politika na KiM doživeli krah.

„On sad, nakon Banjske, spominje Srbe kako na traktorima napuštaju kuće, a građani ne znaju kakav haos donosi svaki novi dan. Vučić je nesigurnost i nestabilnost. Takav čovek ne može da reši ništa sem pokušaja da ostane na vlasti i na ovaj način sakrije ogromnu korupciju i nasilje“, istakao je Stefanović.

Na pitanje da li i u kojoj meri Vučić sprovodi obećanja data Zapadu, Stefanović je rekao da je predsednik Srbije neiskren prema međunarodnoj zajednici.

„Režim se nikada nije držao onoga što je obećao međunarodnim činiocima i zbog toga je ova zemlja uništena. Pitanje Kosova i Metohije mora da se reši u skladu s Ustavom Srbije“, naglasio je zamenik predsednika SSP-a.

Upitan kako će reagovati Zapad nakon puštanja na slobodu Milana Radoičića, Stefanović je kazao da je Radoičićevo hapšenje bilo kao „sportski ribolov“.

„Vlast je upecala ribu, poljubila je i vratila u reku. Hapšenje Radoičića je bio pokušaj da se Vučić oslobodi međunarodnog pritiska, međutim, to je trajalo samo jedan dan. Zahtevi Zapada da Srbija procesuira sve odgovorne za tragične događaje u Banjskoj neće prestati“, naveo je.

Na pitanje kako će se sadašnja kriza odraziti na pregovarački proces između Beograda i Prištine, Stefanović je rekao da će taj proces biti u senci Kurtijeve destrukcije i nerazmnih odluka Vučićeve vlasti.

„Srbi na Kosovu se nalaze između čekića i nakovnja, i ovaj režim je pilatovski oprao ruke od njihove sudbine. Vučić mora da bude kažnjen na izborima i ispraćen u istoriju zbog svih laži izrečenih građanima Srbije, a posebno Srbima na Kosovu“, zaključio je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari