Stefanović uručio ambasadoru Izraela arhivsku građu o stradanju Jevreja u NDH 1Foto: FoNet/MOD

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović razgovarao je danas sa ambasadorom Izraela u Beogradu Jahelom Vilanom i uručio mu hard disk sa digitalnim kopijama arhivske građe o progonu i stradanju Jevreja u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) tokom Drugog svetskog rata.

Stefanović je rekao da hard disk sa više od 162.000 stranica digitalizovanih kopija arhivske građe, koje je Vojni arhiv prikupio, služi dokumentovanju i očuvanju sećanja na žrtve fašizma, kako nove generacije ne bi zaboravile šta se dogodilo, ali i kako bi bili sprečeni „sramni pokušaji relativizacije“ zločina počinjenih tokom Drugog svetskog rata, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ambasador Vilan je zahvalio Stefanoviću i naveo da je saradnja Vojnog arhiva Ministarstva odbrane Srbije i Memorijalnog centra Holokausta Jad Vašem „izuzetno značajna“ za Izrael, navodi se u saopštenju.

Vilan je naveo da je važno da se istorijske činjenice sačuvaju od zaborava i da se ne dozvoli njihova revizija, kako zločini ne bi bili ponovljeni, dodaje se.

Stefanović je rekao da je saradnja Vojnog arhiva i Memorijalnog centra Jad Vašem „veoma značajna“ i da doprinosi jačanju ukupnih odnosa Srbije i Izraela, zasnovanih na istorijskoj bliskosti srpskog i jevrejskog naroda koji su, kako se navodi, delili i sudbinu strahovitog stradanja tokom Drugog svetskog rata.

Sagovornici su se saglasili da je saradnja dve zemlje u oblasti odbrane dobra i da postoji prostor za njeno unapređenje, navodi se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari