Stejt department: Ranjiva stabilnost Balkana 1Foto: EPA/MIKE THEILLER

Etničke tenzije na Balkanu još jednom su počele da rastu, a nasilje u Makedoniji ukazuje na ozbiljnost njihovih političkih problema, izjavio je zvaničnik američkog Stejt departmenta Hojt Brajan Ji u Pododboru Kongresa za spoljne poslove.

Kako je napredak u dijalogu Srbije i Kosova u zastoju, stabilnost na Balkanu ostaće ranjiva, upozorio je Ji i dodao da je BiH, bez neophodnih strukturnih reformi, u riziku da postane propala država.

On je ukazao da je širom Balkana u porastu nacionalizam i da retorika domaćih političara izrazito vodi ka podelama, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Od suzavaca u kosovskom parlamentu, do izazova Republike Srpske sa vlastima u Ustavnom sudu BIH, političari nacionalisti otvoreno testiraju demokratske norme i instutucije, smatra Ji.

On je upozorio da organizacija Islamska država Iraka i Levanta i druge nasilne grupe nailaze na uspeh u regrutovanju boraca i simpatizera na Balkanu.

Konačno, Rusija intenzivno radi na podrivanju napretka na Balkanu. Od otvorenog pokušaja da podrije Vladu u Podgorici, do suptilnije podrške secesionističkoj retorici u Bosni, Rusija pokušava da odvrati napredovanje prema EU i NATO, kad god može, podvukao je Ji.

U BIH, naročito Republici Srpskoj, postoji snažan interes i pokušaji Rusije da pojačaju uticaj preko Vlade Republike Srpske i putem finansijskih, ali i preko političkih sredstava, smatra Ji.

On je ukazao da maligni uticaj Rusije vidi u javnom, ali i tajnom ohrabrivanju secesionističkih planova i koraka određenih političara u Bosni i Hercegovini, što bi bilo kršenje Dejtonskog sporazuma.

To bi, po našem mišljenju, bilo užasno destabilizujuće i vratilo bi unazad dugogodišnje napore i rad na stabilizovanju BiH i njen put ka EU i NATO, ako se na to odluče, upozorio je Ji.

Bilo bi veoma teško predvideti ili čitati misli Vladimiru Putinu, ali mogu reći da nam se čini da su na osnovu pokušaja proteklih meseci u regionu, težili povećanju uticaja, zaključio je Ji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari