Štiplija: Evropska narodna partija primetno oštrija prema vlasti SNS, sestrinskoj stranci Aleksandra Vučića 1Foto: Screenshot/Instagram/buducnostsrbijeav

Primetno je da je tekst nacrta rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji oštriji nego prošlogodišnji, pogotovo u delu koji se tiče uvođenja sankcija Rusiji i vladavine prava. S obzirom na to da je autor ovog teksta Vladimir Bilčik, evropski izvestilac za Srbiju, jasno je da i partneri Srpske napredne stranke iz Evropske narodne partije, gde je SNS sestrinska stranka, odnosno pridruženi član ENP, na neki način drugačije gledaju na sve ono što se dešava u poslednje vreme – kaže za Danas Nemanja Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala Evropski Zapadni Balkan.

Komentarišući tekst nacrta rezolucije o Srbiji, čije, takozvano, prvo čitanje se danas događa pred odborom Evropskog parlamenta, Štiplija kaže da je tekst oštriji u odnosu na ranije, prvenstveno u delu koji se odnosi na agresiju Rusije na Ukrajinu i neophodnost da se Srbija usaglasi sa stavom EU.

Štiplija: Evropska narodna partija primetno oštrija prema vlasti SNS, sestrinskoj stranci Aleksandra Vučića 2
Foto: STARSPORT

– Zanimljivo je i to da je ranija formulacija bila – usaglašavanje srpske spoljne politike sa politikom EU, a da se u ovom tekstu rezolucije govori o konkretnim restriktivnim merama koje se tiču rata u Ukrajini, odnosno njihovo uvođenje prema građanima Rusije.

Izvesno je da će na taj tekst stići puno amandmana koji će u potpunosti promeniti njen sadržaj, jer iz iskustva znamo da se broj odredbi udvostruči i utrostruči, u zavisnosti od broja pristiglih amandmana. Ranije je broj amandmana bio čak i preko tri stotine – kaže sagovornik Danasa.

Glasanje o rezoluciji se očekuje početkom jula, u Strazburu.

Vest da je Vladimir Bilčik u tekstu nacrta rezolucije o Srbiji naveo zahtev i neophodnost da Srbija uvede sankcije Rusiji, našla se na udaru tumačenja, najpre, ministra unutrašnjih poslova, Aleksandra Vulina, koji je rekao da je „rezolucija EP – najbolji način da Srbija shvati da joj nije mesto u EU“.

Na to mu je odgovorio Dragan Šormaz u izjavi za Danas da „Odustajanje od EU znači pad plata sa bednih 500 na „boljih“ 100 evra“.

A i predsednik Srbije Aleksandar Vučić osvrnuo se danas na sadržaj teksta Vladimira Bilčika, rekavši da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela nijednu restriktivnu meru protiv Ruske Federacije i da joj to, „nema nikakve sumnje“, stvara mnogo problema.

– Da li nama takav stav donosi probleme? Nema nikakve sumnje, mnogo problema, od finansijskih investitora do mnogih drugih. Nema nikakve sumnje da veoma visoku cenu plaćamo –  rekao je Vučić na konferenciji za medije u Beogradu.

Vučić je poručio: „Blago njima ako nemaju pametnija posla nego da šalju Srbiji pisma šta bi i kako trebalo da čini, sa nekakvim pritiscima i pretnjama.“

– Mi njih veoma poštujemo, strašno su nam važni, ali ne ljutite se, mnogo su nam važniji građani Srbije i parlament Srbije – kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari