Šormaz odgovara Vulinu: Odustajanje od EU znači pad plata sa bednih 500 na "boljih" 100 evra 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Politika pritisaka ne postoji, postoje očekivanja. Mi smo našom voljom postali kandidat za članstvo u EU. To znači da moramo na tom putu da radimo sve ono što rade i naši partneri – kaže za Danas Dragan Šormaz, funkcioner i poslanik Srpske napredne stranke, komentarišući izjavu Aleksandra Vulina, ministra policije, da politika pritisaka Evropskog parlamenta na najbolji način ukazuje da Srbija shvati da joj nije mesto u EU.

Legitimno je i da odustanemo od članstva, ističe Šormaz, samo, dodaje on, što onda „moramo građanima da objasnimo i šta to znači“.

– Ukratko, prestanak investiranja, prestanak subvencionisanja poljoprivrede, nauke, životne srednine, energetskog sistema…, povlačenje evropskih i američkih kompanija, gubitak radnih mesta, pad plata sa bednih 500 evra na „boljih“ 100 evra – kaže Dragan Šormaz.

U kontekstu očekivanja Evropske unije da se Srbija pridruži sankcijama Rusji, sagovornik Danasa kaže: Imaćemo ruski gas, ako nam ga propuste kroz EU zemlje, samo za šta? Za koju privredu i čime će gradjani da plate?“.

Pozivam poslanike Evropskog parlamenta da nastave sa politikom ucenjivanja i pritisaka prema Srbiji i da što pre usvoje Rezoluciju kojom od Srbije zahtevaju da uvede sankcije Ruskoj Federaciji. Nema boljeg načina da Srbija shvati da joj nije mesto u Evropskoj uniji od politike poslanika Evropskog parlamenta i zato molim evroposlanike da se ni slučajno ne promene i da nastave da nas vređaju i ucenjuju, da nastave da pokazuju koliko ne poznaju Srbe i koliko im i nije važno da ih upoznaju – izjavio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Šormaz odgovara Vulinu: Odustajanje od EU znači pad plata sa bednih 500 na "boljih" 100 evra 2
Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

On je tako reagovao na vest da će Evropski parlament pozvati u Rezoluciji novoizabrane vlasti u Srbiji „da pokažu stvarnu posvećenost vrednostima Evropske unije i da se usklade sa odlukama i pozicijama EU u spoljnoj politici i bezbednosnoj politici, uključujući sankcije Rusiji“.

Autor je izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik.

Kako se navodi u nactu Rezolucije, Evropski parlament će izraziti žaljenje zbog činjenice da se Srbija nije uskladila sa sankcijama EU nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Dodaje se da su evropski poslanici „duboko zabrinuti“ zbog širenja dezinformacija o ruskoj agresiji protiv Ukrajine i stoga se pozivaju srpske vlasti i Evropska komisija da podrže infrastrukturu za borbu protiv dezinformacija i drugih hibridnih pretnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari