Stojanović: Sam Isus da vaskrsne, naprednjaci bi ga ponovo razapeli 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Izjava viditelja i humoriste Ivana Ivanovića da bi na predsedničkim izborima sigurno pobedio Aleksandra Vučića, aktuelnog predsednika, izazvala je oprečne komentare sagovornika Danasa. Predstavnici vladajuće većine odmah su ocenili da je voditelj, umesto viceva počeo da čita tekstove Marinike Tepić, ali i da bi njegova kandidatura samo olakšala Vučićevu pobedu u prvom izbornom krugu. Sagovornici Danasa, iz opozicione sfere, međutim, tvrde da bi izbore, pod ovakvim izbornim uslovima izgubio i sam Isus Hrist, a kamoli Ivanović.

Ivanović je, naime, za Nova .rs rekao da narod ne treba da se plaši ko je kandidat, nego da bude odlučan u tome da se izbori za društvo u kome nas niko nikada neće poniziti ovoliko koliko su to uradili naprednjaci“. Na pitanje da li misli da bi mogao da pobedi Aleksandra Vučića na izborima ako bi se kandidovao, odgovorio je da „SNS ne bi imao nikoga protiv njega“. On je naveo i da za sada ne planira da se kandiduje na izborima.

„Svaki čovek koji ima neke moje godine, mora da kaže ‘nikad ne reci nikada’, sto puta kažeš nikad, pa se onda nešto desi i demantuje te. Ali je malo verovatno da bih se kandidovao na izborima. Ne dovodim u sumnju da li bih pobedio, pobedio bih sigurno“, rekao je Ivanović i dodao da misli da politika nije toliko kompleksna kako je predstavljaju i da u slučaju Srbije i Srba tek ne treba da bude kompleksna, jer su naši problemi ogromni i vidljivi.

Zanimljivo je da u brojnim anketama građani češće kao potencijalne kandidate ističu ličnosti koje nisu iz sveta politike. Tako se među onima kojima bi jedan deo Srbije poverio svoj glas, a pripadaju takozvanom krugu „vanstranačkih“ i „vanpolitičkih“ ličnosti, izdvaja ime Ivan Ivanović. Građani navode da bi voditelj mogao da pobedi predsednika Aleksandra Vučića na izborima, te da bi on bio osoba za koju bi rado glasali.

Te ankete, očigledno su čitali i predstavnici vladajuće većine. Tako Bratislav Jugović, poslanik Srpske napredne stranke, na pitanje šta misli o tvrdnji Ivanovića da bi pobedio Vučića na izborima, odgovara da je ta izjava više nego komična.

“ Tragedija je što Ivanoviću opozicioni birači zaista više veruju nego liderima bojkot opozicije. A tragikomičan bi bio njegov rezultat na izborima”, kaže Jugović.

On, ipak, iz dva razloga priželjkuje da se Ivanović zaista kandiduje.

“ Prvi, zato što ću imati priliku da vidim kako se „elita“ kiselo smeje na njegove fore. A drugi razlog je što će takva utakmica Aleksandaru Vučiću da omogući da komotno pobedi u prvom krugu, neuporedivo lakše nego prethodnih godina”, kaže Jugović.

Stojanović: Sam Isus da vaskrsne, naprednjaci bi ga ponovo razapeli 2
Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Đorđe Komlenski potpredsednik Pokreta socijalista primećuje za Danas da je voditelj Ivan Ivanović nekada znao lepo da pročita i neki dobar vic. “Sada mu je neko izgleda podmetnuo Marinikin tekst “, kaže Komlenski,a Bojan Kostreš, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine
smatra da bavljenje poltikom nije tako jednostavno kao što izgleda. Kaže i da bi odlična vest bila ako Ivanović zaista želi da se kandiduje .

“Jedino „izlazak na crtu“ može da pobedi Vučića. Bojkot je pogrešna opcija”, ističe Kostreš..

Mlađan Đorđević, lider pokreta Oslobođenje, smatra da su “šanse da se mafijaška organizacija SNS” pobedi na izborima koje oni sami organizuju jednaka onoj da on zakuca u koš, ili da mu poraste kosa.

“ Kada nema slobodnih medija, kada batinaši kruže okolo u crnim džipovima, bez tablica i ucenjuju glasače i kada se milijarde iz budžeta koriste za kampanju SNS, tu nema priče o izborima. To je namešteno takmičenje. Vučić je, ipak, toliko šupalj da bi na normalnim, poštenim i slobodnim izborima mogao da ga pobedim i ja, kao što bi mogao i Ivan, Dinčić, ili Demonja. Jedino ne bi mogao Bane Dimitrijević, neće ga narod, jer nema program”, napominje Đorđević.

I politički analitičar Boban Stojanović ne veruje da bilo ko u ovakvim izbornim uslovima, sa unapred poznatim pobednikom, može da pobedi na predsedničkim izborima, osim Vučića.

“Isus Hristos da vaskrsne u Srbiji i da se kandiduje na ovakvim izborima, naprednjaci bi ga razapeli svojim propagandim tehnikama i ucenama i pritiscima naterali vernike (birače) da ipak glasaju za Vučića. Tako da bilo čija kandidatura, pa i Ivana Ivanovića, bez obzira na prepoznatljivost, političke vrednosti, harizmu, podršku opozicije i slično- dok je ovakvo stanje autoritarne vladavine, završiće se Vučićevom pobedom”, zaključuje Stojanović u razgovoru za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari