Stojković pozvala na protest protiv Rio Tinta idućeg petka u Loznici 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Koopredsednica stranke Zajedno i profesorka Biološkog fakulteta u Beogradu Biljana Stojković ocenila je večeras da u Srbiji imamo „vladavinu profita i kapitala“ uprkos mišljenju građana i protestima koji su se dešavali protiv projekta „Jadar“ kompanije Rio Tinto. Ona je prozvala glavnu republičku tužiteljku Zagorku Dolovac jer ne reaguje na „protivpravne radnje“ u ovom slučaju.

Profesorka Biljana Stojković je navela da je „najveći problem u Srbiji jedna osoba, a to je Zagorka Dolovac“.

„I ja bih je pitala zar ste još živi? Kao što ju je pitao i gospodin koji je osuđen zbog toga. On je osuđen jer se Zagorka Dolovac osećala nebezbedno zbog tog pitanja uprkos tome što mnogi od nas dobijaju pretnje smrću pa niko ne reaguje na to“, istakla je Stojković, prenosi Nova.rs.

Ona je ocenila i da je „u celoj ovoj ekipi Zagorka Dolovac deo zločinačkog poduhvata koji radi sve ovo sa Rio Tintom, ali i u mnogim drugim stvarima“.

„Ana Brnabić je pre izbora 2022. godine proglasila kraj projekta (Jadar), a na kraju se nastavila protivpravna radnja i tu Zagorka Dolovac nije reagovala. Ne znamo ko je gradio te puteve u lozničkom kraju a u vezi su sa tim projektom, takođe niko ne pita ko je ukrao više od 38.000 potpisa (inicijative za zabranu iskopavanja litijuma u Srbiji), što je takođe još jedna protivzakonita radnja. Dakle, Zagorka Dolovac ne pokreće postupke protiv kradljivaca potpisa i lopova. Jasno nam je sve što se sada dešava i to što celu stvar pokreće predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić mimo svojih ustavnih nadležnosti i što se cela ova stvar javlja u javnosti mimo zakona“, rekla je Stojković u emisiji „Među nama“ na TV Nova.

„Nalazimo se u jednom protivpravnom glibu i pokazuje se da u Srbiji nema i prava i pravde, ima samo prava za neki profit multinacionalne kompanije koja treba ovde nešto da zaradi“, dodala je ona.

Stojković je građane pozvala i na protest u Loznici koji će se održati sledećeg petka, 28. juna, sa početkom u 19 časova.

„Mada će od 14 časova biti razgovori sa građanima jer ovo jeste jedna vrlo opasna tema“, poručila je Stojković.

Advokat Sreten Đorđević rekao je da su se dokumenti koji su se pojavili u javnosti, a koje kompanija Rio Tinto naziva nacrtima studije uticaja, to nisu jer ne ispunjavaju osnovni uslov, a to je da budu urađeni u skladu sa propisima Srbije.

„Da biste došli do nacrta studije uticaja prvo je neophodno da nadležno ministarstvo izda rešenje o obimu i sadržini studija. To je onaj okvir u kom operater obrađivač studije mora da se kreće. Ono što smo dobili je jedan dokument na više hiljada strana koji je neproverljiv, odnosno podaci u tom dokumentu su neproverljivi i neprovereni. Međutim, ono što je paradoksalno je da tu činjenicu potvrđuje i Rio Tinto u preambuli sva tri dokumenta u napomeni“, rekao je Đorđević u „Među nama“.

On je za taj nacrt rekao da je to „jedan vanpravni dokument“.

„Ovo predstavlja medijski ili reklamni pamflet koji služi za realizaciju nekih drugih ciljeva, verovatno političkih, a osnovni takav cilj bi bio da vrh države izađe i kaže ponovo nastavljamo sa realizacijom projekta ‘Jadar’. Suština je da se stručna javnost ne peca na ovaj dokument jer je svima jasno da on nije stručan dokument i da je potpuno neproverljiv… Rio Tinto se poziva na 23.000 analiza, da li je neko nekad video te analize? Da li one uopšte postoje i da li su one sadržane u ovom dokumentu“, upitao je advokat Đorđević.

„Kompanija se štiti priznajući i sama da ne snosi odgovornost za pouzdanost i tačnost bilo kog podatka sadržanog u ovom dokumentu“, zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari