Stojković: Vlast neće uvesti mere makar se umiralo na ulicama 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić nikada nije bilo važno mišljenje struke, posebno ukoliko se ne uklapa u njihovu ideju rejtinga naprednjaka.

Naravno da se neće usuditi da uvedu ozbiljnije mere, pa makar se umiralo na ulicama, ocenjuje za Danas Biljana Stojković, profesorka Univerziteta u Beogradu u odgovoru na pitanje kako vidi jučerašnji nastup premijerke Srbije u javnosti, kada je jasno naznačila da se protivi merama Kriznog štaba u pokušajima smanjenja broj zaraženih i umrlih od korona virusa.

Da li je ovakav kategoričan stav predsednice Vlade populistički i snishodljiv prema biračkom telu, uoči predstojećih izbora, imajući u vidu masovne proteste prošle godine kada su restriktivne mere najpre ukinute da bi se, tumačenje je dela javnosti, organizovali izbori, a odmah potom vratile na snagu,

Robert Kozma iz Ne davimo Beograd kaže za Danas da je ova vlast bila spremna da, po ko zna koji put, žrtvuje zdravlje građana, proglašavajući pobedu protiv korone u maju prošle godine, isključivo da bi brzinski organizovali izbore.

Zatim je te iste građane, dodaje on, optuživala da se neodgovorno ponašaju te da je zbog toga potrebno ponovo uvesti vanredno stanje i policijski čas.

Rezultat toga, prema rečima našeg sagovornika. bilo je sistemsko policijsko nasilje i tortura nad građanima koji su samo želeli da ukažu na nekonzistentnost i licemerje vlasti.

Podsetimo, režim Aleksandra Vučić je uoči prethodnih izbora, naglo opustio restriktivne mere, iako je broj zaraženih i umrlih od korona virusa bio veliki.

Stojković: Vlast neće uvesti mere makar se umiralo na ulicama 2
foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ/MO)

Nakon okončanja i pobede na junskim izborima, koje je veliki deo opozicije bojkotovao usled neravnopravnih uslova za učestvovanje, vlast je ponovo nameravala da uvede stroge mere. Tada se, u julu, dve nedelje nakon izbora, suočila sa najmasovnijim ali spontanim protestima građana, jer je popuštanje mera pred izbore i namera ponovnog uvođenja posle, ocenjeno kao neodgovorno i sa isključivim ciljem osvajanja vlasti.

Prema rečima Biljane Stojković, jedino što je potpuno jasno je to „da smo svi mi, građani Srbije, ostavljeni da se sami snalazimo i čuvamo“.

– Sva lutanja u odlukama takozvanog Kriznog štaba definitivno su rezultat političkih kalkulacija od početka pandemije. Na početku pandemije su potrošili oba ekstremna stava – od beznačajnog i smešnog virusa do totalnog zatvaranja i tesnih groblja. Nakon tolike blamaže, našli su se u problemu i odlučili se za strategiju „švedskog stola“, tj. šarenih i kontradiktornih poruka koje odašilju svakog dana. Za antivaksere obezbedili su nekakve (nadri)lekare, ali i stidljive poruke za vakcinaciju, poželjne za malo svesnije glasačko telo; za negatore virusa imaju poruku da krizne mere nisu ni potrebne, dok ostalima poručuju da će sami biti krivi ukoliko se zaraze – ističe Biljana Stojković.

Stojković: Vlast neće uvesti mere makar se umiralo na ulicama 3
Foto: Privatna arhiva

U tom ludilu konfiznih poruka, napominje ona, jedino im je važno da se ne čuje glas prave struke iz redova Ujedinjenih protiv kovida.

– Poruke ovih lekara, koji se jedini zaista bore sa pandemijom, zahtevaju odlučne reakcije vlasti. Tragično je, ali svi već znamo da to ovaj režim ne može, ne ume, ali i neće jer bi okrznuli brojke svojih glasača – zaključuje sagovornica Danasa.

Robert Kozma ističe da se vlast plaši, a deluje i da ne zna, kako da započne adekvatnu kampanju informisanja građana o vakcinama i pozivanja na vakcinaciju koja bi odgovorila na sve nedoumice koje građani imaju prema vakcinama.

– Nažalost, mogli su da iskoriste leto za promotivnu kampanju i pogodnosti kojima bi podstakli studente na vakcinaciju, kao i radnike u javnim službama, a ne da čekaju jesen kada se i očekivao novi talas pandemije. Sopstvenim neznanjem i oklevanjem doprineli su jedino tome da se građani polarizuju oko veoma važne teme za naše javno zdravlje i društvo. U proteklih godinu dana čini se da je vlast odustala od borbe protiv pandemije, pravdajući se lošom argumentacijom po principu “mi smo vakcine nabavili, a odgovornost je sada na građanima” – kaže Kozma.

Stojković: Vlast neće uvesti mere makar se umiralo na ulicama 4
Foto: Privatna arhiva

Međutim, napominje naš sagovornik, nastavili su sa konstantnim zbunjivanjem građana, jer na dnevnom nivou na minimum dve televizije sa nacionalnom frekvencijom pod režimskom uredničkom palicom svakodnevno se mogu čuti glavni šarlatani koji sluđuju građane nestručnim i neutemeljnim stavovima, a sve češće i najobičnijim lažima.

– A na drugim televizijama sa nacionalnom frekvencijom u najboljem slučaju dopuštaju šture informacije, lišene konteksta. Od neodgovorne i licemerne vlasti se ne može očekivati odgovorno ponašanje, a negativne posledice njihovog licemernog ponašanja u uslovima pandemije osećaju građani, kao i medicinski radnici i lekari koji svakodnevno spašavaju živote naših sugrađana, dok rizikuju sopstveni život – smatra Robert Kozma.

Stojković: Vlast neće uvesti mere makar se umiralo na ulicama 5
Branimir Nestorović Foto: Youtube/ screenshot

Prema njegovim rečima, aktuelni režim sada pokušava ponovo da prikaže navodno neslaganje između medicinskog i političkog dela nepostojećeg kriznog štaba, gde politički deo štaba tobože brine za ekonomiju zemlje, a medicinski za javno zdravlje, pa su prvi protiv uvođenja restriktivnih mera i ograničenja kretanja.

– Međutim, nisu javno zdravlje i ekonomija odvojene i suprotstavljene stvari, nego se radi se o našem društvu u kojem ne smemo biti prinuđeni da biramo između sopstvenog zdravlja i mogućnosti da zaradimo za život. Upravo zbog toga ne može vlast da se pravda građanima koji ne žele da se vakcinišu, ukoliko upravo ta vlast iz marketinških razloga pre podne poziva na vakcinaciju, a posle podne organizuje takmičenje u promovisanju horor teorija zavere na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i režimskom kontrolom – kaže Kozma.

Stojković: Vlast neće uvesti mere makar se umiralo na ulicama 6

Ukoliko žele da makar u jednoj stvari budu odgovorni, zaključuje on, onda moraju da jasno poruče da su protiv raznih suludih teorija zavere i da zajedno sa stručnom javnošću, organizuju kampanju za vakcinaciju koja bi morala biti informativnog karaktera, ali i da sadrži razne podsticaje za vakcinaciju.

– I da, može se desiti da neko kaže – pa to košta?! Ali, jedini pravi odgovor je da se radi o našem javnom zdravlju i društvu, a zbog blagostanja društva mi i imamo državu, ili, bar, trebalo bi da je takav slučaj – zaključuje Robert Kozma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari