Stoltenberg sa Osmani u Prištini: NATO će uraditi ono što je neophodno 1Printskrin Kosovo onlajn

Uradićemo ono što je neophodno kako bismo osigurali sigurno okruženje za sve ljude na Kosovu, poručio je danas u Prištini Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, posle sastnka sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani.

„Ovo je veoma bitan sastanak za bezbednosno stanje za Kosovu i regiona nakon onoga što se desilo u septembru“, rekao je Stoltenberg, koji je na početku obraćanja naveo da mu je zadovoljstvo što je u Prištini.

On je podsetio i na događaje na severu Kosova iz maja.

„Što se tiče nasilja u maju i septembru, to je nepihvatljivo i to je razlog zašto smo povećali svoje prisustvo“, rekao je on, ističući da NATO nije institucija za sprovođenje zakona.

NATO, kako je dodao, podržava dijalog izemeđu Beograda i Prištine.

„Obe strane treba da budu angažovane“, rekao je generalni sekretar Alijanse i pozdravio poslednji predlog koji se tiče nacrta za osnivanje ZSO.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani zahvalila je Stoltenbergu na poseti, kako je rekla, „u izazovnom vremenu u aspektu bezbednosti, ne samo za Kosovo, već za celi Zapadni Balkan“.

„Sloboda Kosova je rezultat podrške NATO-a. Narod i institucije Kosova su zauvek zahvalni“, rekla je Osmani.

Ona je navela da mir na Kosovu „nastavlja da ugrožava Srbija“, podsećajući na događaje iz Banjske.

„Mora se tretirati odgovornost Srbije za napade 24. septembra, ali i na predstavnike Kfora u maju mesecu“, rekla je Osmani, navodeći da su to uradili isti ljudi.

„Uloga NATO-a i Kfora u sprečavanju destabilizacije Kosova je odlučujuća, ali ne samo Kosova“, rekla je Osmani, dodajući da su „Kosovo i NATO na jednoj strani, a teroristi na drugoj“.

Strateški cilj Kosova, navela je, je članstvo u NATO.

„Kosovo se dokazalo kao pouzdan partner NATO-a. Od zbrinjavanja avganistanskih izbeglica, sankcija Rusiji i podrške Ukrajini“, rekla je Osmani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari