Srbi na Kosovu dobijaju novu stranku: Biševac i Stojanović protiv Srpske liste, stigle i prve kritike 1foto: Vojin Radovanović/Danas

Srbi sa Kosova i Metohije dobijaju novu stranku, protivničku Srpskoj listi, a koju osnivaju Branimir Stojanović i Milija Biševac. Oni bi po rečima Biševca u petak trebalo da ozvaniče početak formiranje nove opcije.

Stojanović je bivši istaknuti član Srpske liste i bivši zamenik kosovskog premijera, a Biševac je predsednik Građanske inicijative “Za Zubin Potok” koja ima svoje odbornike u opštinskoj skupštini.

Mogućnost zajedničkog nastupa Biševac i Stojanović najavili su fotografijom na društvenim mrežama, a kako za naš list kaže lider “Za Zubin potok”, cilj im je da naprave stranku koja će delovati na centralnom nivou i imati opštinske odbore u svim srpskim sredinama.

Stranka još nije registrovana, a kako kaže Biševac početak procesa formiranja ozvaničiti u petak.

Napominje da ime stranke još nemaju, odnosno da će se o tome raspravljati na stranačkim organima.

“Imamo plan i program, a suština je da želimo da se odluke o našim glavama donose na Kosovu, a ne u Beogradu. Ne želimo da u naše ime pregovaraju oni koji veze nemaju sa Kosovom i Metohijom, što je slučaj sa čitavim briselskim procesom. Takva politika za posledicu ima iseljavanje kosovskih Srba”, kaže Biševac.

Srbi na Kosovu dobijaju novu stranku: Biševac i Stojanović protiv Srpske liste, stigle i prve kritike 2
Branimir Stojanović; Foto: N1

Dodaje da su otvoreni za saradnju sa svim srpskim opcijama, ako im se “poklope programi i ideje”, osim sa Srpskom listom.

“Za Zubin potok” osnivanjem nove stranke, napominje, prestaće da postoji, a dosad je imala tesnu saradnju sa inicijativom “Srpski opstanak” iz Severne Mitrovice. Sam Biševac je učestvovao u nizu akcija sa predsednikom “Srpskog opstanka” Aleksandrom Arsenijević, a na pitanje hoće li ovaj Mitrovčanin biti deo novog okupljanja, Biševac negativno odgovara.

“Razgovarao sam sa svima, ali se sa Arsenijević očigledno nismo poklopili u nekim stavovima”, navodi on, napominjuči da ostavlja mogućnost kasnije koalicione i druge saradnje sa “Srpskim opstankom”.

Arsenijević: Sa gospodinom Biševcem nemoguća bilo kakva saradnja

Lider “Srpskog opstanka” nije bio ovako uzdržan kada smo ga pitali zašto njegova inicijativa neće biti deo nove stranke.

Biševcu prebacuje politički neprincipijelnost, kao i nepoštovanje dogovora koji su imali. Napominje da su njegova i Biševčeva inicijativa ranije imale ideju objedinjavanja, dodajući da “inovacije” u radu Srpskog opstanka je uspaničila druge aktere, pa i Biševca i Stojanovića, i motivisala na udruživanje, iako, kaže, nemaju nikakav politički kapital.ž

“Imali smo saradnju, ali već meseci je nema iz prostor razloga. “Za Zubin Potok” i njen lider su se odmetnuli od zajedničke priče. Vodili su svoju politiku bez bilo kakve kordinacije ili obaveštenja”, kaže on.

Arsenijević navodi da je Biševčeva inicijativa po informacijama koje ima bila deo više organizacija u proteklih nekoliko meseci – Srpskom nacionalnom forumu, Narodnom pokretu Srbije Miroslava Aleksića, kao i da su im drugi politički akteri potvrdili da je “Za Zubin potok” s njima u koaliciji.

“Pre tri meseca su nam rekli da Srpski opstanak može da bude deo nove stranke, ali i da će tu učestvovati i neki ljudi bez političkog kapitala. Uz to nismo imali jasan program, Biševac nam ga nije predstavio, a sve se završilo na nekim neformalnim ispijanjima kafa”, navodi Arsenijević.

Srbi na Kosovu dobijaju novu stranku: Biševac i Stojanović protiv Srpske liste, stigle i prve kritike 3
Arsenijević; foto: Printscreen/YouTube/Slobodno Srpski

Ovaj Mitrovčanin kaže i da ne razume politiku svog kolege iz Zubinog potoka, poput napuštanja institucija, primanja plate od Srbije, neizjašnjavanje o izborima, ali i koaliciju sa Samoopredeljenjem Aljbina Kurtija.

“Bio je sa pet različitih pokreta koji imaju potpuno kontradiktorne politike. Srpski opstanak je želeo da marginalizuje u trenutku kada smo i moja inicijativa i ja doživeli najveći uspon”, Arsenijević.

Sa Biševcem odbija bilo koju vrstu dalje saradnje.

“Gospodinu Biševcu smo to rekli i pre nekoliko dana. Ne vodimo se emocijama, ali i kao prijatelji smo razočarani. Ne možemo da sarađujemo s nekim ko vodi petostranu politiku”, kaže on.

Dodaje da njegova inicijativa ima plan šta dalje, ali da to nije za javnost, te da nikada nisu zavisili od “Za Zubin potok”. Izbori kaže, i dalje nisu evidenti, a odluku o izlasku će doneti demokratski unutar inicijative.

Upitan ko će im nadalje biti partneri, da li to mogu biti Partija kosovskih Srba ili stranka Nenada Rašića, kaže da za sada se ne vide sa njima jer su mlada opcija “koja se ne vodi ličnim interesima”.

“Ko bude želeo može da pristupi i da se pridruži našem radu i upozna s našim novim programom”, navodi on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari