Studenti zamolili Obradovića da ne izaziva incidente 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Organizatori protesta „Jedan od pet miliona“ jasno su stavili do znanja lideru Dveri Bošku Obradoviću šta misle o njegovom ponašanju ispred vrata Skupštine Srbije i zamolili su ga da se takve stvari više ne ponavljaju.

– Obradovića smo kontaktirali odmah posle protesta i zamolili ga da se takve stvari više ne ponove. On je obavešten o našem stavu o onome šta je uradio – kaže za Danas Valentina Reković, jedna od organizatora protesta. Na pitanje šta je Obradović odgovorio, ona kaže da im je rekao da se samo priključio građanima kada je čuo da organizatori pozivaju na kucanje na vratima parlamenta.

Obradović je podsetimo drškom zastave lupao na vrata Skupštine u čemu skupštinsko obezbeđenje nije uspelo da ga spreči, ali ga je sprečilo i nije mu dozvolilo da u Skupštinu uđe. Tada je došlo do koškanja pred vratima parlamenta, što je vlast osudila, a deo Saveza za Srbiju, čije su Dveri član, ogradio se od ovakvog postupka.

Ovo nije prvi put da prvi čovek Dveri izaziva situacije na ivici ozbiljnog sukoba, najpre ulaskom u RTS zatim i sklanjanjem ograde oko zgrade Predsedništva i dolaskom demonstranata do samih vrata zgade u kojoj je kancelarija predsednika države.

Obradović posle subotnjeg najavljuje nove performanse, ali ovog puta za eventualno loše posledice njegovih protestnih izvedbi predsednik Aleksandar Vučić najavljuje odgovornost organizatora protesta odnosno studenata iz udruženja „Jedna od pet miliona“ koji u subotu nisu prijavili skup jer policija nije otkrila ko je napao njihovog kolegu Srđana Markovića.

Ni naredni skup neće biti prijavljen, najavljuje Reković, ako policija do subote ne otkrije napadača. Tokom subotnjeg protesta na ulicama nije bilo saobraćajaca da zaustavljaju saobraćaj tokom šetnje, ali prema izveštajima reportera sa lica mesta bilo je policije u civilu kao što je uvek ima.

Na pitanje kako će ubuduće obezbeđivati proteste Reković kaže da policija bila tu ili ne, ne radi svoj posao.

– Skup prijavljujete zbog bezbednosti, a oni su pokazali da ne mogu da zaštite građane i obezbede im bezbednost na skupu, nema svrhe prijavljivati protest. Ako ne prijavite skup, to se smatra kršenjem propisa. Međutim, ne kršimo mi propise već policija koja ne poštuje zakon i ne radi svoj posao. Mi samo radimo ono što policija treba da radi. Mi smo uz pomoć građana regulisali saobraćaj na poslednjem skupu i nije bilo incidenata, niko nije bio povređen tokom šetnje niti je neko bio ugrožen – navodi Reković.

Upitana hoće li organizatori imati snage da spreče performanse Obradovića, ona kaže da su organizatori prvi otišli da kucaju na vrata Skupštine, u čemu su ih sledili građani.

– Mi ne možemo da utičemo na to šta će ljudi koji su u protestnoj koloni raditi. Mi možemo da utičemo na to da niko ne bude povređen i da ne dođe do incidenta. Na to da li neko kuca na vrata Skupštine na ovaj ili onaj način mi ne možemo da utičemo – zaključuje Reković.

Božovićevo izvinjenje

Poslanik DS Balša Božović izvinio se juče u svoje ime zbog akcije Dveri ispred Skupštine i izrazio žaljenje i čuđenje zbog toga što rukovodstvo DS-a to nije odmah učinilo, čime je „napravilo očigledan previd“. „Ovakvi ‘performansi nasilja’ pomažu Vučiću više nego sva njegova mašinerija koju je aktivirao da bi se održao na vlasti, jer samo ojačavaju njegovu zamenu teza u kojoj pokušava svakodnevno da optuži opoziciju za sve ono što zapravo vlast čini i protiv čega se borimo“, naveo je Božović u pisanoj izjavi. Kako je dodao, „DS se ne bori protiv Vučićevog nasilja nasiljem i udaranjem zastavom o skupštinska vrata, a mlake osude drugih koji govore u ime koalicije u kojoj se DS nalazi nisu dovoljne“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari