Sučeljavanje o cenzusu: Lutovac - važniji su uslovi, Paunović za vraćanje na pet odsto 1Printskrin RTS

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) Snežana Paunović rekla je danas da je ta stranka za vraćanje izbornog cenzusa na pet odsto, dok je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac naglasio da je „prinicipijeno protiv da se pravila menjaju u toku igre“, tako da sada treba da ostane na tri odsto.

„Posle spuštanja cenzusa u Skupštini Srbije postoji više političkih opcija, šarenolik je sastav, ali nemaju svi poslanici svest šta je poslanički mandat, iako je prošlo dosta vremena od formiranja ovog saziva“, rekla je Paunović za Radio televiziju Srbije u sučeljavanju sa Lutovcem.

Ona je navela da postoji „ponašanje koje nije dostojno parlamenta“, kao i da stranke treba da edukuju ljude koje kandiduju za poslanike. Takođe je navela da su socijalisti spremni da razgovaraju i o tome da li za koalicije treba da bude izborni cenzus i iznad pet odsto.

„Pravila se ne mogu menjati uoči izbora. Ne računa se da su izbori kad se raspišu nego kad počne kampanja kao što je već počela širom Srbije“, rekao je Lutovac, navodeći da je DS imao isti, principijelni, stav i kad je spušten cenzus.

On je naglasio da se „kuća zida od temelja“ tako da prvo treba „omogućiti fer, demokratske izborne uslove – mediji da budu slobodni, da nema pritisaka na birače, da se uspostavi profesionalna administacija“.

Prema njegovim rečima, priča o cenzusu je pokrenuta jer predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić želi da „ukrupni svoju političku opciju“ što čini formiranjem Narodnog pokreta za državu, a povećanje izbornog cenzusa podstiče ukrupnjavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari