Sud pravde EU na zahtev Španije isključio Kosovo iz učešća u Organizaciji za elektronske komunikacije 1Foto: Pixabay / Efraimstochter

Sud pravde Evropske unije odlučio je u korist Španije da isključi Kosovo iz učešća u Organizaciji evropskih regulatora za elektronske komunikacije (ORECE), piše medij na albanskom Demokracija, a prenosi Kosovo onlajn.

Kako prenose španski mediji, u presudi koja je objavljena danas, Vrhovni sud EU smatra da Evropska komisija, koja je 2019. dozvolila Kosovu da učestvuje u radnim grupama ovog tela, nije bila „nadležna“ da odobri takvu odluku, ističući da je njegova jedina funkcija u ORECE-u da „kontroliše pravilno funkcionisanje propisa“.

Međutim, sudije Evropskog suda pravde tvrde da njihov stav nema nikakve veze sa činjenicom da Kosovo nije priznato kao suverena država u okviru Evropske unije.

Spor je nastao u martu 2019.godine, kada je Evropska komisija ovlastila nekoliko balkanskih zemalja, uključujući Kosovo, da učestvuju u aktivnostima saradnje između nacionalnih regulatornih organa i ORECE-a.

Tri meseca nakon ove odluke, Španija je podnela žalbu Opštem sudu Evropske unije za njeno poništavanje. Država se u argumentaciji branila da izvršna vlast zajednice nije imala nadležnost da jednostrano postavlja standarde rada i istakla da se „Kosovo ne može smatrati „trećom zemljom“ koja ima kapacitet da učestvuje u organima kao što je ORECE“, prenosi Gazeta 10.

Iako je Opšti sud prvobitno odbio špansku žalbu, Španija nije odustala, žaleći se najvišim instancama.

Uprkos svemu, a kako „ne bi ugrozio učešće Kosova u BEREC-u“, evropski sud je odlučio da sačuva efekte odluke Komisije do donošenja novih pravila rada između BEREC-a i državnih organa Kosova.

 

Prema sudu, ova vanredna situacija mora da se reši u roku od najviše šest meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari