Dačić: Češka ne stavlja u proceduru aplikaciju Kosova za EU, samo informiše članice 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da, prema informacijama kojima raspolaže, Češka kao predsedavajuća EU neće staviti u proceduru zahtev Kosova za članstvo u EU, već će samo obavestiti zemlje članice da je primila kosovski zahtev.

„Češka je primila aplikaciju, a po najavama, na sednici koja bi trebalo da bude ove nedelje, oni će samo informisati da su primili aplikaciju i neće je stavljati dalje u proceduru“, rekao je Dačić novinarima posle sastanka sa grčkim kolegom Nikolasom Dendijasom.

Prema Dačićevim rečima time će se baviti Švedska koja od 1. januara preuzima predsedavanje EU.

On je ponovio da se takve odluke donose konsenzusom kojeg trenutno nema jer pet članica EU, uključujući i Grčku, nisu priznale Kosovo, dok Mađarska bez obzira što je priznala Kosovo, ne glasa za Kosovo na međunarodnim forumima.

Kada je reč o članstvu Kosova u Savetu Evrope, Dačić je rekao da je sve prebačeno na sledeću godinu i da Srbiji i dalje predstoji teška borba.

„Irska taj posao nije htela da završava za vreme svog mandata. Sada je Island na redu… S obzirom da Island održava Samit zemalja članica Saveta Evrope nije im u interesu da podgrevaju razne probleme. Njima je u interesu da to prođe u nekom saglasju. Zato je naše očekivanje da ta tema verovatno neće biti tako brzo na dnevnom redu“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari