Sukob građana sa SNS parapolicijom je neminovan 1Foto: Novi Optimizam

Sukob građana koji protestuju protiv režima Aleksandra Vučića i parapolicajaca Srpske napredne stranke i ostalih pripadnika službe, u civilu, čini mi se kao neminovan.

Na osnovu onoga što se u proteklom periodu dešavalo, poput nasilja i njihove prisutnosti u velikom broju na demonstracijama, ne vidim da je moguće drugačiji ishod, komentariše za Danas Biljana Stojković, profesorka Univerziteta u Beogradu.

Ona je sinoć u Valjevu prisustvovala protestima u čast i odbranu uzbunjivača, Aleksandra Obradovića, koji je obelodanio korupciju u vojnoj fabrici Krušik, u koju je umešan sam vrh države i najviši predstavnici vlasti. Nakon hapšenja i zadržavanja, podsetimo, Aleksandar Obradović se nalazi u kućnom pritvoru.

Državni zvaničnici negiraju da je on uzbunjivač i označavaju ga kao nekog ko je odao poslovne tajne preduzeća. Demonstracije građana u znak podrške Obradoviću, kao i prikupljanje potpisa za njegovu slobodu, uveliko su u toku.

Na put u Valjevo, Biljana Stojković se uputila i zbog godišnje nagrade „Dobar primer Novog Optimizma“, čija je laureatkinja, zajedno sa Aleksandrom Obradovićem.

Imajući u vidu da protest nije počeo pre završetka prvog izdanja našeg lista, pitali smo Biljanu Stojković, kako se postaviti i šta očekivati u vezi sa tim neminovnim sukobima vlasti i opozicije, odnosno građana, i onih koji, iako ne podržavaju aktuelnu opoziciju, ipak protestuju protiv režima Aleksandra Vučića.

– Ne znam, ne mogu da pretpostavim kako će da se odvija ta militarizacija ljudi u službu vlasti i sukoba sa građanima koji drugačije misle i protestuju. Zatezanje odnosa došlo je do granice pucanja. Nasilje je neminovno da se dogodi – zaključuje sagovornica Danasa.

Sinoć u Valjevu, u 18 časova, na Gradskom trgu, okupili su se demonstranti, odakle su se, nakon održanog protesta, uputili ka kući Aleksandra Obradovića, gde su radniku i uzbunjivaču iz fabrike Krušik dodelili nagradu „Dobar primer Novog Optimizma“.

Takođe, karikaturista Dušan Petričić je Aleksandru poklonio svoju karikaturu specijalno izrađenu za ovu priliku.

Centralni događaj se održava na Međunarodni dan ljudskih prava i 15. rođendan Novog Optimizma, 10. decembra u prostorijama Ustanove kulture Stari grad (Kapetan Mišina 6a). Profesorki Biljani Stojković nagradu će uručiti prošlogodišnja laureatkinja, rediteljka Milena Minja Bogavac, a okupljenima će se obratiti i Kristina Obradović, supruga Aleksandra Obradovića.

Dragana Rakić najavljena u Novom Sadu

Takođe, protesti protiv režima Aleksandra Vučića u Novom Sadu sinoć su nastavljeni. Kako je najavio Savez za Srbiju, na skupu su govorili odbornica u Skupštini Vršca i potpredsednica Demokratske stranke Dragana Rakić, odbornik u Skupštini Beograda i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović i predsednik Pokrajinskog odbora pokreta Dveri za Vojvodinu Radoš Pejović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari