Šumarac: Opasno ponašanje vlasti kulminiralo nasiljem koje DS oštro osuđuje 1Foto: Beta/Nikola Nikolić

Nepravda i bes se ne guše suzavcem, na zahtev za podacima se ne odgovara pendrekom, nezadovoljstvo se ne zaustavlja nogom na glavi građanina, tu se zaustavlja iluzija da živimo u demokratskoj državi, smatra Dragoslav Šumarac, potpredsenik Demokratske stranke.

U saopštenju dostavljenom medijima, Šumarac navodi da je režim Aleksandra Vučića u noći između 7. i 8. jula građanke i građane napao suzavcem, žandarmerijom, konjicom, policijskim psima, interventnom brigadom, policajcima u civilu, specijalnim jedinicama i siledžijama koje su bez reda, razloga i kriterijuma tukle sve okupljene građane, bez obzira na to da li su učestvovali u neredima ili nisu.

Ozbiljne sumnje u tačnost podataka u vezi sa brojem zaraženih i preminulih građana, ponovno uvođenje policijskog časa posle održanih izbora, derbija, režimskih okupljanja, svakodnevno obmanjivanje i vređanje dostojanstva građana izveli su na ulice Beograda desetak hiljada spontano okupljenih građanki i građana, dodaje funkcioner DS.

„Nedostatak bilo kakvog dijaloga u društvu, višemesečno neodgovorno, bahato, nasilno, agresivno i za zdravlje i živote građana opasno ponašanje vlasti kulminirali su noćas nasiljem koje kao Demokratska stranka najoštrije osuđujemo. Obraćanje Aleksandra Vučića je pokazalo da vlast ne radi u korist zastite građana već svog političkog rejtinga. Neodgovorni potezi, poput izbornih proslava, utakmica sa publikom i predizbornih skupova, predstavljaju izdaju interesa i zdravlja svih građanki i građana bez obzira na njihovu pripadnost“, ističe Šumarac.

DS zahteva od Prvog javnog tužilaštva da pokrene istražni postupak i utvrdi identitet uniformisanih ali i pripadnika policije u „civilu“ koji su besomučno tukli građanke i građane.

Ova stranka traži od nadležnih policijskih starešina da pokrenu disciplinske postupke protiv identifikovanih i osumnjičenih policijskih službenika.

Takođe, traže i od javnog tužilaštva da posete sve osobe koje su noćas lišene slobode i utvrde stepen njihovih povreda, a smatraju i da bi bilo važno omogućiti predstavnicima civilnog društva da posete sve uhapšene.

„Vlast u Srbiji koncentrisana oko jednog čoveka pokazala je da je jezik sile koji demonstiraju sve vreme vladavine jedini način za rešavanje problema. Demokratska stranka smatra da je takva situacija neodrživa i poziva sve aktere na dijalog i smirivanje situacije“, navodi se u saopštenju.

Demokratska stranka poziva građanke i građane na smiravanje strasti i zajedničku brigu o javnom zdravlju.

„Mislimo u ovom trenutku na lekarke i lekare i svo medicinsko osoblje koji danima izgaraju spašavajući živote. Nemojmo im otežavati i ovako težak položaj. Pozivamo vlast da još jednom preispita najavljene odluke protvi kojih su građani demonstrirali. U ovom trenutku sačuvati zdravlje građanki i građana je najvažniji zadatk svih institucija“, zaključuje Šumarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari