Sunjog: Budućnost Kosova je u Evropskoj uniji 1Foto: KoSSev

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Sunjog izjavio je danas da je budućnost Kosova u Evropskoj uniji i da ne postoji alternativa nastavku „kretanja unapred na njegovom evropskom putu“.

Obeleživajući Dan Evrope, ambasador Sunjog je napomenuo da EU neće biti kompletna bez Zapadnog Balkana i da je ruska agresija na Ukrajine učinila zajedničke napore u smeru evropskih integracija ovog regiona još važnijim.

„Ponosan sam na napredak koji je Kosovo ostvarilo uz podršku Evropske unije i naših zemalja članica. Bez obzira na sve izazove, solidarnost EU se nikada neće smanjiti i EU će nastaviti da bude najbliži partner Kosova, kao što je to i sada“, rekao je Sunjog.

Naglašavajući podršku EU, on je pozvao Kosovo na stalnu posvećenost ostvarivanju napretka na svom evropskom putu.

„Vladavina prava je temelj zdravog demokratskog društva i, zajedno sa zaštitom i promovisanjem ljudskih prava, treba da ostane prioritet za kosovske institucije“, rekao je Sunjog i dodao da mediji moraju da budu oslobođeni svakog pritiska i založio se za bezbednost novinara i slobodu izražavanja.

Kako je 2022. godina Evropska godina mladih, najveći broj aktivnosti koje organizuje EU povodom obeležavanja Dana Evrope upravo za ciljnu grupu ima mlade, a naglasak je stavljen na zelenu energiju, životnu sredinu i digitalizaciju.

Dan Evrope je na Kosovu zvaničan praznik, a institucije u javnom sektoru danas ne rade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari