Šutanovac: Nisam istupio iz DS, ni pristupio bilo kom drugom pokretu 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Nisam ni odstupio od Demokratske stranke (DS), ni pristupio bilo kom drugom pokretu ili stranci, pa ni Demokratama Srbije – rekao je za Danas Dragan Šutanovac, nekadašnji predsednik DS povodom pominjanja njegovog imena među nekadašnjim članovima DS, sada aktivnim pod imenom Demokrate Srbije koji bi mogli da se sjedine sa Socijaldemokratskom strankom Borisa Tadića.

Navode pojedinih izvora Danasa da je i Šutanovac viđen među članovima udruženja Demokrate Srbije, nastalom od frakcije DS koja je tu stranku napustila zbog sukoba sa akugtelnim rukovodstvom, Šutanovac je demantovao ističući da sam nije formalno napustio stranku koju je vodio.

– Nisam se iščlanio iz Demokratske stranke, osim ako me nisu izbacili a da me o tome nisu informisali, kao što i mnoge druge isključene članove o tome nisu obavestili – objasnio je dalje Šutanovac.

Na naše pitanje da li je kontaktirao sa nekim iz Demokratske stranke interesujući se da li je i dalje član stranke koju je vodio, on odgovara da nije, ali i da, bez obzira na to, planira da nastavi svoj politički angažman.

– Svakako planiram da ostanem aktivan u politici, a na koji način to ću za sada zadržati za sebe – rekao je bivši lider DS koji je bio ministar odbrane Srbije tokom predsedničkom mandata Borisa Tadića.

Odnosi između Tadića i Šutanovca, koji su i kumovi, nakon pada Demokratske stranke sa vlasti,  bili su zategnuti i ranije oko vođenja stranke, a kasnije i oko pomena Šutanovca kao mogućeg predsedničkog kandidata.

Pred predsedničke izbore 2017. godine, Tadić je rekao da bi kandidatura Dragana Šutanovca za predsednika Srbije, kao zajedničkog kandidata opozicije, bila „neozbiljna“.

Šutanovac je tada na ovo odgovorio da je u kampanji za predsednika DS rekao da se „Boris Tadić više nikada neće pitati o odlukama DS-a, te shodno tome ni njegove izjave neće uticati na odluke koje demokrate ubuduće budu donosile“.

Da li će eventualno ovoga puta, za predsedničke izbore 2022. godine, pružiti podršku Borisu Tadiću, ukoliko on odluči da se kandiduje za predsednika, Šutanovac nije želeo da precizira, jer kako podseća, ni Tadić nije definisao da će ući u trku za predsednika ponovo.

– U ovom trenutku niko se nije kandidovao, tako da ne mogu da govorim o podršci. Kada do toga dođe mogu da govorim o tome – naveo je Šutanovac.

Posle povlačenja Tadića sa mesta predsednika DS, stranku je vodio Dragan Đilas, pa zatim Bojan Pajtić, tokom čijeg mandata se Tadić i potpuno povukao sa mesta počasnog predsednika, napustio DS i formirao sopstvenu stranku. Dve godine posle toga, na čelo stranke je došao Šutanovac na prvim direktnim izborima u DS 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari