Sutra sastanak SSP, DS, PSG, ZZS, NDMBG i PZP o dokumentu evroposlanika 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MIŠKOV

Sutra bi trebalo da bude održan sastanak predstavnika proevropskih partija koje su zajednički nastupale u međustranačkom dijalogu a povodom dokumenta koje su učesnici razgovora sinoć dobili od posrednika iz Evrpskog parlamenta, saznaje Danas.

Kako nam je rečeno, trebalo bi da se sastanu predstavnici Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, Demokstarske stranke Zorana Lutovca, Pokreta slobodnih građana Pavla Grbovića, Pokreta za preokret Janka Veselinovića, Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića i inicijative Ne davimo Beograd.

Naši izvori kažu da će na sastanak biti pozvani svi potpisnici zajedničke platforme za slobodne i poštene izbore.

Tema razgovora biće i dalji koraci ove grupacije nakon što su dobili dokument od posrednika u međustranačkom dijalogu koji sadrži predloge za poboljšanje izbornih uslova, a koji je za većinu neprihvatljiv u ovom obliku.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutova za Danas kaže da predlog posrednika iz Evropskog parlamenta nije prihvatljiv jer ne nudi promenu dosadašnej prakse te da DS nema nameru da legitimizuje proces koji bi omogućio da Srbijom nastavi da vlada političko krilo organizovanog kriminala.

„Tekst koji nude evroparalmentarci teško da se može razumeti kao predlog sporazuma, to je pre spisak preporuka bez procedura i mehanizama kako da se te preporuke sprovedu u delo. Kao takav taj tekst nije sporazum koji nudi promenu dosadašnje prakse te u ovoj formi i nije prihvatljiv. Potreban nam je jasan i precizan sporazum sa predviđenim konkretnim predlozima za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora”, naveo je Lutovac.

Kako je istakao, DS nema nameru da legitimizuje proces koji bi omogucio da Srbijom nastavi da vlada političko krilo organizovanog kriminala i na stranačkim organima i u dogovoru sa partnerima iz opozicije će razmotriti naredne korake i učiniti sve što je u njenoj moći da vođe i učesnici u kriminalnim aktivnostima budu iza rešetaka, a ne na visokim državnim položajima nakon krađe još jednih izbora.

Danas je imao uvid u tekst dokumenta koji su posrednici iz EP dostavili partijama sinoć.

Dragan Đilas, predsednik SSP, saopštio je danas da SSP u ovom obliku neće potpisati predloženi dokument, dok je predsednik PSG Pavle Grbović za naš list rekao da predloženo ne odgovara realnim poterbama. Predsednik DS Zoran Lutovac je za naš list naveo da je ovakav predlog evroposlanika neprihvatljiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari