"Svaki građanin Srbije dužan je 4.000 evra": Vlast se hvali kreditom od milijardu evra, a ko će taj novac da vrati? 1foto: Pres sluzba Predsednika Srbije

Vest o dobijanju kredita od UAE vlast medijski promoviše kao da se radi o novcu koji će biti uložen u Srbiju, a ne o sredstvima koja će građani ove zemlje morati da vrate, kaže za Danas Bojan Pajtić, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

Sa njim se slaže i Radomir Lazović, poslanik Ne davimo Beograd u Skupštini Srbije, koji komentarišući vesti iz UAE, gde u dnovnevnoj poseti boravi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, da je Srbija dobila kredit milijardu dolara „po neverovatnim uslovima“, te ocenio da je to „praktično poklon“, kaže da je „govoriti o novom zaduživanju kao o poklonu je zastrašujuće“.

– Ko će da vraća te “poklone”? Ostavljamo našoj deci vraćanje dugova koji iz dana u dan neverovatno rastu. Trenutno je svaki građanin zadužen preko četiri hiljade evra, jer je za vreme SNS režima Srbija duplirala javni dug. Situacija je sve gora, a devastiranje EPS-a je najnovija rupa bez dna koja će nas koštati stotine miliona evra, ako ne i više milijardi – kaže naš sagovornik.

Vučić, koji je od juče u poseti UAE na poziv šefa te države šeika Muhameda bin Zajeda, podsetio je na odlične odnose dve države, te zahvalio UAE na podršci.

Prema njegovim rečima, kad god je teško, Srbija može da se osloni na UAE. Kazao je da će Srbija dobiti finansijsku podršku po upola manjoj kamati od one po kojoj se zadužuju zapadne zemlje i da je to, kako je naveo, ogromna podrška domaćem budžetu i finansijama.

Kazao je da je sa šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom razgovarao o energetskoj krizi i o nafti i gasu.

„To je i jedan od razloga zašto smo obezbedili ovakvu vrstu podrške“, rekao je Vučić.

Ponovo je ocenio da će sledeća zima, posle predstojeće, biti još teža, te da će doći i do krize hrane.

„Bili Rus, Amerikanac i Srbin“

– U Vučićevom obraćanju posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost nema ni najmanjeg detalja šta je tačno predlog izaslanika Makrona i Šolca, ali je zato naširoko objasnio kako je on lično posvećen odbrani interesa Srbije i vladavini prava. Ta njegova obraćanja uvek izgledaju kao onaj vic “Bili Rus, Amerikanas i Srbin. Ne znam šta je dalje bilo, ali je naš pobedio” – ističe Radomir Lazović za Danas.

Govoreći o Vučićevom nastupu u javnosti o kosovskog krizi, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, te njegovu posetu dan posle UAE naš sagovornik kaže da „od predsednika Srbije očekuje da detaljno objasni šta je tačno ta “armatura” novog predloga o kojem je navodno saznao od specijalinh izaslanika, ali pošto znamo Vučića, onda znamo i da on prvo gleda kako da sebe zaštiti tako da mu pregovori o Kosovu ne utiču na rejting”.

"Svaki građanin Srbije dužan je 4.000 evra": Vlast se hvali kreditom od milijardu evra, a ko će taj novac da vrati? 2

Podsetimo, Vučić je nagovestio „novu armaturu“ pregovora sa Kosovom nakon susreta sa specijalnim izaslanicima EU, Nemačke i Francuske, u prošli petak u Beogradu.

– Pregovori koje on vodi, za prvi cilj imaju pre svega njegov opstanak na vlasti i zaštitu da mu ne bude ugrožena popularnost, a zatim sve ostalo. Interesi građana Kosova, i Srba i Albanaca, su na poslednjem mestu – smatra Lazović.
Kako dodaje, „nešto ne verujem u to da je Vučić o novoj realnosti izazvanoj napadom Rusije na Ukrajinu prvi put čuo od izaslanika Makrona i Šolca”.

– Cela Evropa, sve države našeg okruženja su jasno osudile rusku agresiju i svoju politiku. Uz manje ili veće razlike, sve države su uskladile svoju politiku kako bi se uticalo na Putinov režim da se rat zaustavi, što i Srbija treba da uradi. Srbija ne treba da menja svoj strateški pravac, odnosno težnju za članstvom u uniji. Samo što sa Alekandrom Vučićem na vlasti od toga nema ništa. On vešto koristi evropske integracije kako bi se prikazao kao reformator, a u stvari se radi o osobi koja bi se zajedno sa širom porodicom našla u zatvoru, kada bi primenili evropske standarde u borbi protiv kriminala, npr, a slično je tako i po pitanju slobode odnosno zloupotrebe medija – zaključuje Lazović.

„Vezivanje za Rusiju ipak primarna opcija vladajuće partije“

Govoreći o kreditu od UAE koji je Vučić tokom boravka u toj zemlji dogovorio, Bojan Pajtić kaže da, kada se uzme u obzir da je država, prema procenama stručnjaka, kroz zemljište i infrastrukturu “Beograda na vodi” bukvalno poklonila dve milijarde evra kompaniji čiji je dvotrećinski vlasnik iz Emirata, groteskno zvuči teza o tobože ogromnoj usluzi Srbiji što će plaćati “samo” tri odsto kamate na kredit dobijen od UAE”.

– Režim je zadužio Srbiju više nego sve vlasti u zbiru od 1945-te do dolaska SNS na vlast. Vučić doslovno tera zemlju u dužničko ropstvo i još se time hvali. Jasno je zašto mu je potrebno ovo očajničko spinovanje i lansiranje vesti koje, zahvaljujući medijskom monopolu vladajuće stranke, mogu da se prikažu kao uspeh. Srbija je, zbog politike sedenja na dve stolice, došla u situaciju da će propasti između njih. Godinama se u režimskim medijima forsira proputinovski narativ, kao kontrateža zvaničnoj politici evropskih integracija. Time je glasačima SNS-a davan signal da je, iako predsednik i Vlada govore da bi u Evropu – vezivanje za Rusiju ipak primarna opcija vladajuće partije – kaže Pajtić.

"Svaki građanin Srbije dužan je 4.000 evra": Vlast se hvali kreditom od milijardu evra, a ko će taj novac da vrati? 3
foto FoNet Milica Vučković

Ovakvo ponašanje, dodaje on, Vučiću se vratilo kao bumerang – rat u Ukrajini doveo je svet na ivicu novog hladnog rata. Zapad sa jedne, a Rusija sa druge strane – očekuju svrstavanje uz njih, ne prihvatajući neutralnost manjih država kao prijateljsku poziciju. Vučić zna da konfrontacija sa Zapadom Srbiji donosi ogromne finansijske i spoljnopolitičke probleme, a da svrstavanje u blok protiv Putina, zahvaljujući proputinovskom sentimentu koji je upravo SNS i negovao – podrazumeva velike rizike na unutrašnjem planu – smatra Pajtić.

Zbog svega navedenog, kaže sagovornik Danasa, Zapad koristi pitanje Kosova kao svojevrstan pritisak na srpski režim, a Rusija podgreva atmosferu protiv Evroprajda, da bi pokazala koliki uticaj ima na desno orijentisani deo populacije, ali i deo medija, crkve i političkih stranaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari