Svakom školarcu da 20.000 dinara na početku školske godine: Inicijativa Dveri iz Timočke krajine 1Foto: M. S: / Danas

Predlog da svaka porodica koja ima decu u školi dobije 20.000 dinara po đaku pred početak nove školske godine, kako bi izašli na kraj sa velikim troškovima koje polazak dece u školu nosi sa sobom, zatražili su predstavnici gradskih i opštinskih organizacija Srpskog pokreta Dveri iz Zaječarskog okruga na konferenciji za medije u Zaječaru.

Pored inicijative da svi đaci, a ne samo beogradski, dobiju besplatne udžbenike, Dveri su pokrenule novu inicijativu, koja bi trebalo da doprinese smanjenju iseljavanja iz gradova i opština timočke krajne i roditeljima olakša školovanje dece.

Oni podsećaju da su skupštinama opština Knjaževac, Boljevac, Sokobanja i Grada Zaječara, podneli preporuke za rebalans budžeta i izdvajanje sredstava za besplatne udžbenike, užinu i vrtiće da deca ne bi bila diskriminisan u odnosu na decu u Beogradu koja sve to imaju.

“Pozdravljamo pojedine mere koje su već uvedene u pojedinim lokalnim samoupravama ali to nije dovboljno dok sva deca de dobiju zaista besplatno obrazovanje i besplatne vrtiće”,  kaže Saša Ilijić član IO Dveri i predsednik OO Dveri u Knjaževcu i dodaje:

„Naši narodni poslanici su podneli preporuku vladi Srbije sa istim zahtevima, da se obezbedi besplatno obrazovanje na teritoriji cele Srbije. Dok čekamo odluke, bilo na lokalnom ili republičkom nivou, predlažemo novu meru – jednokratna pomoć porodici od 20.000 dinara po svakom detetu koje ide u školu.“

Istaknuto je da se ogroman novac ulaže u izgradnju stadiona, a da se država ne pita da li će imati dece i mladih da na njima igraju fudbal, ukoliko ne pomognu porodicama sa decom.

“Vladajuća Srpska napredna stranka je na prošle izbore izašla sa krilaticom „Za našu decu“. Sada se ponašaju sasvim suprotno. Nije pošteno, da deca u Beogradu imaju sve, a da deca u unutrašnjosti nemaju ništa”, izjavlo je Miljan Jovanović, predsednik GO Dveri u Zaječaru.

Predstavnici Dveri zaključuju da je potrebno da se investira i od strane države, ali i od strane gradova i opština i u porodilišta, i u rađanje dece, i kroz kampanju za besplatne udžbenike, besplatne užine i besplatne vrtiće, ali i kroz jednokratnu pomoć od 20.000 dinara na početku školske godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari