Švarm: Opozicija sada ima dve opcije, i obe su loše 1foto FoNet Milica Vučković

Skupštinski kolegijum vlasti i opozicije o poboljšanju izbornih uslova završen je bez dogovora. Predstavnici vlasti nisu prihvatili uslov opozicionih koalicija Srbija protiv nasilja i NADA da svi lokalni izbori koji treba da se održe ove godine budu u istom danu. Opozicija sada ima dve opcije, i obe su loše, smatra glavni urednik nedeljnika „Vreme“, Filip Švarm.

„Prva opcija je da izađu na izbore pod uslovima kakvi su vladali 17. decembra. Takvi uslovi će demotivisati ljude. Zašto bi neko igrao neku igru koja je unapred izgubljena? Druga je da opozicija bojkotuje izbore, ali ne znam šta bi postigli time. Pokazalo se da nikakvi merljivi rezultati nisu ostvareni ni 2020. godine, kada je bilo bojkota. Ništa se tu nije desilo. Ti uslovi koji su bili pre, bili su i posle bojkota“, rekao je Švarm za N1.

Kako kaže, čitave prošle godine imali smo građane na ulici, ali to je zamrlo.

„Imali smo građane na ulici na protestima Srbija protiv nasilja, verujem da ih je bilo bar 70.000. Imali smo proteste i zbog izborne krađe, ali to je zamrlo. Nije bilo neke strategije, nije se ništa dobilo. Ne verujem da postoji raspoloženje građana da idu u neki aktivni bojkot. Njega treba pripremiti, mobilisati javnost i svoje aktiviste, a to je teško u ovoj situaciji. Postavlja se pitanje i koliko je opozicija jaka na terenu, da li je vezana samo za velike gradove“, napominje sagovornik N1.

Pitanje koje opozicija postavlja sve vreme je ima li smisla izaći na izbore u ovakvim okolnostima, kada su stvari unapred rešene i ima brojnih manipulacija.

„Izlazak na izbore u Srbiji u ovoj situaciji izgleda kao izgubljena igra unapred, ali se postavlja pitanje da li je bojkot pravo rešenje. Da li je to plašenje mečke rešetom? Ako se ne izađe na izbore u Beogradu, onda će opozicija u Skupštini biti Branimir Nestorović. Verovatno će vlast napraviti još nekih pokreta, grupa građana, pa će to ući u Skupštinu. O tome će se neko vreme govoriti i zaboraviće se. Ili ako govorimo o Novom Sadu ili Nišu, ima i tamo ko da izađe, ima nekih lokalnih grupa. Ne postoji u javnosti šira podrška ideje o bojkotu. Većina građana bi bojkotovala izbore kada bi postojala neka akcija koja je najavljivana, ali ja nju ne vidim“, navodi Filip Švarm.

Kako kaže, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da izbori moraju da budu za Uskrs, pa se pokazalo da ne moraju.

„Pitam se samo da li će predsedniku Srbije zazvoniti telefon sa belgijskim pozivnim brojem, mislim na Brisel. Očigledno je pod pritiskom ne iznutra, nego spolja, i mislim da će se javiti na taj poziv. Tu treba tražiti neku mogućnost. Bio sam skeptičan od samog početka kada su u pitanju razgovori sa Anom Brnabić. Razgovarao sam sa ljudima iz opozicije, i niko od njih nije srećan da se na izbore ne izađe. Većina njih smatra da bi neizlazak na izbore bio poguban“, ističe Švarm.

Dodaje da postoji mogućnost da se opozicija i vlast nađu negde na pola puta, jer je to jedino rešenje za opoziciju.

„Ono što je jako važno je da je SNS u punoj kampanji, a opozicija se i dalje vrti oko toga da li će izaći na izbore. Mislim da to šalje zbunjujuću poruku građanima koji su tu negde, između jednih i drugih, koji se lome za koga će da glasaju. Bez obzira na to kako se razgovori završili, bez obzira na to da li će Vučić nešto dati, mislim da opozicija bukvalno sad mora da krene sa kampanjom. Birači će videti da opozicija daje sve od sebe. Treba da izađu na teren, da obilaze gradove i sela u Srbiji, to moraju da rade, i da se bore za izborne uslove“, ističe sagovornik N1.

Prema njegovom mišljenju, SNS nikada neće pristati na zahteve opozicije u vezi sa izbornim uslovima, već mogu da se izbore za jedan mali deo.

Skraćivanje mandata

Predsednica Skupštine Ana Brnabić rekla je da ne bi mogla nekome da skrati mandat, jer je za nju to strašno i nedemokratski, misleći na druge srpske gradove.

„Teško je uzimati Anu Brnabić za ozbljno, bilo šta da govori, kao što je teško ozbiljno shvatati naprednjačke funkcije. Oni nemaju svoje mišljenje. Jedini koji ima pravo da govori i da donosi odluke je Aleksandar Vučić. Imamo mandatara Miloša Vučevića, koji je prvi među nebitnim. Verujem da se više pita portir sa Andrićevog venca, nego državni sekretar iz Nemanjine 11. Ana Brnabić može da kaže šta god hoće, ali kad već pričamo o tim skraćenim mandatima, 65 predsednika opština ili gradonačelnika je na jedan poziv dalo ostavke da bi 65 lokalnih zajednica izašlo na izbore“, kaže Švarm dodajući da je i Skupština AP Vojvodine skratila mandat.

Razlozi za spajanje izbora

Urednik Vremena smatra da postoje dva razloga zbog kojih opozicija želi da spoji izbore.

„Jedan je da se spreči sezonska migracija birača po kojoj će Srbija biti poznata. Nije to samo za Beograd pitanje, već i za Novi Sad, Niš. Drugi razlog je pokušaj da se dobiju izbori u Beogradu. Ako bi SNS dobio izbore u Beogradu sedam dana ranije, to bi bio vetar u leđa za druge izbore na lokalu. Pristalice opozicije bile bi demotivisane ako bi izgubile u Beogradu“, objašnjava Filip Švarm.

Ističe da nikome ne bi savetovao da bojkotuje izbore.

„Savetujem ih da nastave borbu za izborne uslove i da odmah započnu sa predizbornom kampanjom. Ako se gledaju izbori u decembru, verujem da opozicija može da dobije izbore u Beogradu. Ali, na tome mora mnogo da se radi. To što ćete dobiti neke izborne uslove, nije garancija da ćete pobediti. Ne možete samo da se pojavljujete na televiziji, morate da krenete u kampanju“, zaključuje Filip Švarm.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari