Švarm: Vlada zavera ćutanja o oružanom sukobu na Kosovu 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm ocenio je danas da o oružanom sukobu na severu Kosova postoji „neka zavera ćutanja“, te da su službe u Srbiji napravile „težak bezbednosni propust“.Naoružana grupa Srba sa severa Kosova, koja je tokom noći od subote na nedelju blokirala put na ulazu u selo Banjska, ubila je policajca Afrima Bunjakua i ranila još jednog, a u razmeni vatre koja je usledila poginula su četvorica napadača.

On je agenciji Beta kazao da je najgore od svega što i sada „zapravo ne znamo ko je te ljude poslao tamo, zašto su bili u uniformama, odakle im oružje“, te da je, kako je kazao, „najvažnije od svega što ne znamo šta su hteli“.

„Imam osećaj da oko svega postoji neka zavera ćutnje u kojoj učestvuju svi – delimično kosovske vlasti, delimično medjunarodna zajednica, delimično Srbija, a ono što samo znamo je da imamo mrtve ljude“, kazao je on.

Napomenuo je da je „predsednik Srbije juče rekao da su ljudi koji su učestvovali u tom incidentu, misleći na srpsku stranu, bili malo u centralnoj Srbiji i malo na Kosovu i da je to njihov revolt i pobuna“.

„Da li su bili pod nekom opservacijom,…naše službe se hvale da znaju sve šta se dešava na Kosovu i kako im je moglo promaći da se ta akcija priprema“, zapitao je Švarm.

Prema njegovim rečima, ta akcija nije mogla biti dogovorena „za pola sata“ i u njoj nisu učestvovala dvojica ili trojica ljudi.

„Mislim da je ovde reč o teškom bezbednosnom propustu službi u Srbiji, bez obzira što je reč o severu Kosova, i da je nemoguće da je to promaklo ljudima koji žive na Kosovu, Srpskoj listi i u krajnjoj liniji i službama Srbije“, rekao je on.

Prema njegovim rečima na severu Kosova dominaciju ima Srpska lista koja je „zapravo transmisija“ Srpke napredne stranke

„Čini mi se da je juče čitava Srbija bila zatečena i ništa nismo pametniji ni danas „, kazao je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari