"Sve ovo bilo je tako jadno. Osećao sam se i prodanim i izdanim, a ceo život idem na proteste": Subotičanin posle ročišta po tužbi policije 1Subotica protesti, foto: Natalija Jakovljević (arhiva)

Pojedini učesnici protesta u Subotici, koji su krajem prošle godine dobili prekršajne prijave, kažu za Danas da su nedavno održana prva ročišta po tužbi subotičke policije.

Kako navode naši sagovornici, među kojima ima i građana, ali i predstavnika lokalnih političkih stranaka, „potpuno su besmislene prijave“ zbog blokade saobraćajnice u centru grada i da to smatraju jedino „pritiskom na građane“.

Subotičanin Ljubo Zajović jedan je od onih koji su dobili prekršajne prijave, ali je ona protiv njega pre više od mesec dana odbačena.

„Nikada više neću otići na protest“

Zajović je rekao za Danas da je prvu prijavu dobio zbog prisustvovanja protestu koji je održan 4. decembra, a da je odmah nedugo dobio i drugu, nakon održanog protesta u subotu, 11. decembra.

Kako navodi, obratio se jednoj od beogradskih nevladinih organizacija koja je učesnicima protesta ponudile pravnu pomoć.

„Na osnovu prvostepene presude sudija me je oslobodila. Oni koji treba da se pojave na sudu, nisu se pojavili. Video sam tu otužnu kompoziciju dokumenata, to je bilo stvarno smešno, ali, eto“, napominje Zajović.

Zajović, koji je često prisustvovao na raznim protestima u Subotici, navodi da, gledajući unazad kako se cela ova stvar odvijala u proteklim mesecima, smatra da više nikada neće otići na protest.

„Potpuno sam digao ruke od svega. Ne želim više ništa, jer mi je sve ovo bilo tako jadno. Bio sam i ranije na protestima, ceo život idem, osećao sam se i prodanim i izdanim. Kako sada osećam, nikad više neću otići na protest. Ovi ljudi ne zaslužuje moje prisustvo i moje angažovanje“, ocenjuje Zajović.

Dodaje da on ne mora da ide na demonstracije, ali je ipak smatrao da mora zbog svoje dece, zbog svojih unučadi – da pokaže otpor.

„To je moja obaveza da se ne mirim, da ne pristajem. Ali, ovo je bilo tako jadno i odvratno. Osećam razočaranost i građansku potištenost – zgadilo mi se, eto“, zaključuje Zajović.

NVO u saradnji sa strankama plaćale kazne građanima

Predsednik Izvršnog odbora Stranke slobode i pravde u Subotici Laslo Čisar kaže za Danas da je na protestu bio kao građanin, na prvoj blokadi je bio autom, a na drugoj peške.

„Uopšte mi nije jasno na osnovu čega su stigle prijave i kako su nas snimali. Jedan dron je bio gore. Dobili smo informaciju da je to dron jednog lokalnog portala, i da je policija koristila te snimke posle i da je koristila softver za prepoznavanje lica koji u Srbiji nije verifikovan i smatram da su postupili protivzakonito“, navodi Čisar.

Podseća da je kazna glasila na dva puta po 5.000 dinara, nakon čega je odmah konsultovao NVO iz Beograda koja mu je savetovala da taj iznos plati, a oni su mu ta sredstva refundirali.

„Posle toga mi je stigao još jedan poziv da potvrdim da sam ja vozio taj auto koji je tamo bio parkiran do pola na pešačkom prelazu, da sam kršio zakon, da sam ugrožavao ostale učesnike u saobraćaju. Ja to više nisam mogao da izdržim i zatražio sam saslušanje kod sudije za prekršaj, a dobio sam i pravnu zaštitu“, priča Čisar.

Prema njegovim rečima, nakon što je obrazložio sudiji o čemu je reč, da je upravo zato stao tamo da ne bi ugrožavao ostale učesnike, kao i da nije mogao da prođe nigde, „ona je videla da ne može nikako drugačije da presudi nego da nisam kriv i oslobodila me je toga“.

Dodaje da još uvek ne znamo kako će na to da reaguje MUP, da li će se žaliti i na koji način.

Predsednik Grdaskog odbora Demokratske stranke (DS) u Subotici Daniel Kovačić kaže za Danas da je i on prvi put išao autom, a drugi put peške pa je prva kaznu dobio za automobil i drugu kao neko ko se šetao po raskrsnici.

„Ja sam to platio do osam dana i poslao na mejl Građanskih inicijativa koje su se ponudili da plate kazne onima koji se odluče na to. Druge subote sam išao kao pešak i tada sam takođe dobio kaznu koju sam isto platio. Za tu kaznu sam dobio refundiranje od 2.500 dinara od ove organizacije, dok za prve dve nisam“, napominje Kovačić.

Dodaje da su u saradnji sa ovom beogradskom organizacijom pomagali građanima da ostvare to pravo i da su kao stranka prikupljali na mejl te prijave koje su im kasnije prosleđivali – „neki su dobili a neki nisu dobili refundiranje“.

Da podsetimo, u Subotici je 4. i 11. decembra održan protest građana i blokada saobraćajnice u centru grada, kod zgrade Nove Opštine. Demonstranti su na taj način podržali inicijativu pokreta Ekološki ustanak, a poziv je deljen putem društvenih mreža.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari