Svečlja: Interpol ubacio osumnjičene za Banjsku u sistem poternica 1Foto: printscreen / N1

Pozivajući se na navode INTERPOL-a, kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja, oglasilo se večeras sa tvrdnjom da su sva osumnjičena lica za napad u Banjskoj ubačena u sistem međunarodnih poternica.

„Pozdravljam zvanično obaveštenje iz sedišta INTERPOL-a da su sva osumnjičena lica koja su izvršila teroristički napad 24. septembra u Banjskoj u Zvečanu već stavljena u sistem međunarodnih poternica“, poručio je ovaj ministar.

Navodi da je reč o važnom koraku koji će „imati svoj pun efekat kada ih Srbija, koja pruža utočište ovim teroristima, preda našim vlastima da odgovaraju pred pravdom“.

„Odgovornost za organizaciju i izvođenje terorističkog napada 24. septembra u kojem je ubijen narednik Afrim Bunjaku je od suštinskog značaja“, poručio je Svečlja, prenosi KoSSev.

Naglašava da se kažnjavanje nalogodavaca, organizatora i izvršioca napada mora dogoditi što je pre moguće kao garancija, kako dodaje Svečlja „neponavljanja sličnih terorističkih akata“.

Iako se Svečlja poziva na zvanično obaveštenje INTERPOL-a, ono nije objavljeno na sajtu, kao i Tviter nalogu ove organizacije. Ujedno, u za javnost dostupnoj bazi podataka INTERPOL-a o osobama za kojima se traga nema novih osumnjičenih za dešavanja u Banjskoj.

Podsetimo, 24. septembra došlo je do oružanog sukoba između naoružane grupe Srba i pripadnika Kosovske policije. Tada je prvo u ranim jutarnjim satima na ulazu u selo ubijen narednik redovne jedinice Kosovske policije. U ovom mestu su potom ubijena tri člana grupe Srba, dok je više njih ranjeno i uhapšeno.

U međuvremenu je nekadašnji potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić, preuzeo odgovornost za organizaciju napada.

Da je navodno za Milanom Radoičićem i ostalim učesnicima dešavanja u Banjskoj raspisana međunarodna poternica, još početkom decembra su nezvanično izveštavali mediji. Vest su u potom potvrdili glavni tužilac Specijalnog tužilaštva, Bljerim Isufaj, kao i kosovski ministar za zajednice i povratak, Nenad Rašić.

Kako Kosovo nije član INTERPOL-a, zahtevima za raspisivanje međunarodnih poternica posreduje UNMIK.

UNMIK, međutim, zvanično nije hteo da govori o pojedinačnim licima, kao ni to da li su oni već INTERPOL-u uputili zahtev.

U odgovoru za KoSSev tada su naveli su da oni obrađuju sve zahteve koje primaju od kosovskih vlasti za izdavanje međunarodnih poternica i onda ih, po potrebi, šalju INTERPOL-u.

Sa druge strane, istragu o dešavanjima u Banjskoj vode i organi u Beogradu.

Radoičić je početkom oktobra priveden od strane Uprave kriminalističke policije u Beogradu, te mu je određeno zadržavanje do 48 časova. On je, međutim, ubrzo pušten, a nakon što je Viši sud u Beogradu odbio predlog za određivanje pritvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari