"Sviđa mi se tvoja objava": Tviter rasprava Đurića i Meljize Haradinaj 1Foto: EPA-EFE/ ODD ANDERSEN POOL; Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Bivša kosovska ministarka spoljnih poslova Meljiza Haradinaj i ambasador Srbije u Sjedinjenim američkim državama Marko Đurić imali su raspravu na Tviteru oko ispunjavanja tačaka iz Vašingtoskog sporazuma od strane Srbije.

Meljiza Haradinaj Stubla „potkačila“ je Đurića rekavši da Srbija nije ispunila nijednu tačku iz sporazuma iz 2020. godine, dok joj Đurić u seriji tvitova poručio da je Srbija neke tačke ispunila, izbegnuvši da napiše da ambasada Srbije u Izraelu nije prebačena iz Tel Aviva u Jerusalim.

Naime, sve je počelo tvitom kosovske ministarke koja je na Đurićevu konstantaciju na ovoj društvenoj mreži da Vlada Aljbina Kurtija kontinuirano odbija da primeni sporazume iz Brisela i Vašingtona odgovorila da Srbija ispunila „nula od 16″ tačaka Vašingtonskog sporazuma, uključujući i premeštanje srpske ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim.

– Zamislite da ste srpski ambasador u SAD i da upućujete političke argumente protiv Kosova u vezi sa Vašingtonskim sporazumom, a koji je Srbija implementirala 0 od 16, uključujući obećanje da će svoju ambasadu premestiti iz Tel Aviva u Jerusalim do 1. jula ’21“, napisala je ona na Tviteru.

Ubrzo je usledio Đurićev odgovor u kom je bivšoj kosovskoj ministarki, koja je i učestovala u uspotavljanju diplomatskih odnosa Kosova i Izraela nakon Vašingtonskog sporazuma, poručio da mu se njena objava sviđa.

– Sviđa mi se tvoja objava, Meljiza. Nadam se da si dobro. Pre svega, Kurti u više navrata govori da ste svi vi iz prethodnih vlada bili korumpirani i kriminalci i da stoga Kosovo* ne priznaje ni Briselski ni Vašingtonski sporazum. Iako ne verujem da je on u pravu u vašem slučaju, verovatno se radi o nekim drugim ljudima. Dakle, onaj koga nazivate svojim premijerom se otvoreno hvali celom svetu kako nije ispoštovao dogovore koje je posredovala SAD i EU, napisao je ambasador Srbije u SAD.

Dodao je da administrativni prelaz Merdare je u punoj funkciji sa povećanim kapacitetom od 14.oktobra 2020. godine, te ju je, govoreći o mini-šengenu, pozvao na Prvi međunarodni sajam vina „Vizija vina od otvorenog Balkana“ koji se održava u Beogradu kao deo inicijative Otvoreni Balkan.

– P.S. Privredna komora Srbije je 2021. godine otvorila zvaničnu kancelariju u Jerusalimu. Srbija i Izrael 2022. godine obeležavaju 30. godišnjicu diplomatskih odnosa koji rastu i kontinuiranim razvojem. Prijateljstvo između Srba i Jevreja postoji vekovima i jačaće. Među mnogim stvarima koje naša dva naroda imaju zajedničko su i tužna sećanja na SS diviziju Skenderbeg, napisao je Đurić, izbegnuvši da odgovori na prozivku da Srbija svoju ambasadu nije prebacila u Jerusalim, kako je to potpisano u Vašingtonu.

Pomenuti sporazum su u julu 2020. godine potpisali kosovski premijer Avdulah Hoti iz redova Demokratske lige Kosova, iz koje dolaze i Meliza Haradinaj, a sa srpske strane potpisao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. U Vašingotonu, kao deo srpske delegacije, tada je bio i sadašnji ambasador u SAD Marko Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari