Svilanović: Tri najveća problema - ime Makedonije, odnos Beograda i Prištine i funkcionalnost BiH 1Foto: FoNet/ RCC

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović izjavio je da bi dogovor Beograda i Prištine mogao da donese razrešenje niza otvorenih pitanja…

…ali da uslovi pod kojima bi Srbija postala članica EU nisu direktno vezani za dogovor Beograda i Prištine, već je tu čitav niz razloga.

On je u intervjuu za B92 rekao da od 2000. godine, kada se govori o Balkanu, postoje tri otvorena pitanja, tri najveća problema – ime Makedonije, odnos Beograda i Prištine i funkcionalnost Bosne i Hercegovine, navodeći da je problem imena na putu da bude razrešen.

Svilanović je naveo da nema velikih ustupaka EU i da bi valjalo zaista konačno ozbiljno pristupiti dogovoru, u tom smislu bi trebalo da ono o čemu su razgovarala dvojica predsednika bude podržano u široj javnosti, kako na Kosovu, tako i u Srbiji.

„To je zaista jedan od načina da se stabilizuje region“, ukazao je Svilanović. Prema njegovim rečima, dogovor Beograda i Prištine je dogovor koji bi, bar iz perspektive Beograda, trebalo da pomeri stvari na bolje u odnosu na ono što postoji danas.

Svilanović je predočio da je potrebno ohrabrenje da se dogovor postigne, odnosno jasna poruka i Beogradu i Prištini kada i u kojim okolnostima bi mogli da očekuju članstvo.

Dogovor bi trebalo da označi i definisanje datuma članstva Srbije u EU, rekao je Svilanović i naglasio da je tu veoma važna i „regionalna komponenta“.

„Kada kažete definisati datum, vi govorite i o odnosima Beograda i Zagreba i to je ta regionalna komponenta i ustvari sasvim jasno govorite o odnosima Beograda i Sarajeva“, rekao je Svilanović.

On je objasnio da to znači da ako želite ohrabrenje za Beograd i Prištinu, koje znači članstvo u EU, to podrazumeva da se čitav niz pitanja koje postoji između Srbije i Hrvatske takođe stavi u jedan kontekst koje mu omogućava ubrzano rešavanje jer bez toga nema govora o članstvu Srbije u EU.

Potpuno je jasno, pogotovo ukoliko dogovor Beograda i Prištine podrazumeva neke ozbiljnije intervencije, da bi sa druge strane, kako je rekao, moralo da usledi jasno pružanje garancije od strane Srbije u prilog snaženju integriteta BiH i njene funkcionalnosti.

Svilanović je naveo da dogovor Beograda i Prištine podrazumeva prvo da se ide iznad onoga što je Ahtisari predvideo kada je u pitanju status Srba na Kosovu, što bi bilo „Ahtisari plus“, a drugo da se ide ka nečemu što svakako nije nova Republika Srpska, to bi bilo „Republika Srpska minus“, kada se govori o Zajednici srpskih opština.

„Čini mi se da u tom prostoru treba tražiti rešenje, a to rešenje ne može biti ako nema jasne garancije za članstvo Srbije u EU, a toga nema ako nema jasnih naznaka na koji način se rešavaju odnosi Beograda i Zagreba, a toga svega nema ako nema pune garancije od strane Srbije za intergitet BiH, što naravno ne znači nestanak RS, samo znači potpunu sinhronizaciju svih političkih aktera u BiH“, rekao je Svilanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari