SZS najavio obraćanje Ustavnom sudu zbog izmena Zakona o izboru poslanika 1Foto: Bojan Cvejić

Savez za Srbiju (SZS) podneće Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti izmene Zakona o izboru narodnih poslanika, najavljeno je danas.

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović izjavio je novinarima ispred Republičke izborne komisije da je Skupština Srbije nakon ukidanja vanrednog stanja i raspisivanja izbora raspuštena i da je taj zakon donet protivustavno.

„Skupština je samo tokom vanrednog stanja mogla da radi po Ustavu, a kada je to stanje ukinuto ona je prešla u status raspuštene skupštine“, rekao je Veselinović.

Veselinović je naveo da će se SZS obratiti i Venecijanskoj komisiji i da će učiniti sve da se ospori taj „neustavni i nemoralni akt“.

„Nijedna skupština na svetu nije izmenila izborne uslove za vreme trajanja izbornog procesa“, rekao je on.

On je dodao da će SZS bojkotovati izbore i iz drugih razloga, odnosno „zbog toga što ne postoje minimalni zdravstveni uslovi, što nema uslova za demokratske i slobodne izbore, zato što je medijski mrak nikad veći i zbog toga što je SNS zloupotrebila pandemiju u političke svrhe“.

Veselinović je dodao da nijedan član SzS neće učestvovati na izborima i pozvao građane da bojkotuju te izbore i da se udruže „u pokret za bojkot“.

Konferenciji su prisustvovali gotovo svi lideri SzS, a nakon konferencije oni su se uputili ka Skupštini Srbije gde lider Dveri i član tog saveza Boško Obradović štrajkuje glađu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari