Tači: Glavni cilj u 2019. postizanje mirnog sporazuma sa Srbijom 1Foto: Beta/ ARMENIJA ZAJMI BESEVIC

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je za list Epoka e Re da je glavni cilj u 2019. godini postizanje mirnog sporazuma sa Srbijom, koji će dovesti do priznanja Kosova i članstva u Ujedinjenim nacijama (UN).

Dijalog sa Srbijom, odnosno postizanje sveobuhvatnog, zaključnog, konačnog sporazuma koji će doneti priznanje Kosova i članstvo Kosova u UN je glavna ambicija Kosova za 2019. godinu, naglasio je on.

Tači ukazuje da je stvoren novi međunarodni zamah kako bi se rešila otvorena pitanja između zemalja zapadnog Balkana.

Ove godine (2018) postignut je Prespanski sporazum koji je nakon dve decenije doneo rešenje za spor oko imena između Makedonije i Grčke.

Sada je fokus na mirovnom sporazumu između Kosova i Srbije, naglasio je Tači.

Taj novi zamah, pažnja međunarodne zajednice, smatra Tači, pomogla je da se ubrza postizanje unutrašnjeg konsenzusa na Kosovu.

Skupština Kosova izabrala je državnu delegaciju za dijalog u kojoj je zastupljen deo opozicije i civilnog društva.

Jedinstveni glas Kosova se gradi da bi se okončao dijalog sa Srbijom, rekao je Tači.

Nema kontura sporazuma i državna delegacija za dijalog pregovaraće detaljno. Ali, ono što je poznato je ono što Kosovo zahteva od ovog procesa i to je uzajamno priznavanje sa Srbijom i mesto za Kosovo u UN, predočio je Tači.

Sporazum bi trebalo da bude takav da se sve strane osećaju pobedničkim u ovom procesu, ne samo na Kosovu, već i u Srbiji, kao i u međunarodnoj zajednici.

Ja sam tražio da se u ovaj proces uključi Preševska dolina i da se Preševo, Medveđa i Bujanovac priključe Kosovu, rekao je Tači.

Na pitanje da li će posle potpisivanja sporazuma, sever Kosova dobiti neku vrstu autonomije, Tači je rekao da je cilj da sporazum bude konačan, kako bi se Kosovu i regionu doneo trajni mir i stabilnost. Bilo koja druga formula koja krši državnost i stabilnost države Kosovo, kao što je zajednica srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima, nije rešenje u interesu Kosova ili mira u regionu, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari