Tači i Krasnići sutra pred Specijalnim sudom, Đukanović kao mogući svedok 1Milo Đukanović Foto: Beta/Risto Božović

Bivši kosovski predsednik Hašim Tači i nekadašni portparol OVK Jakup Krasnići, sutra će se pojaviti pred Specijalnim sudom, a kako je za Kosovo Onlajn rekao direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije Zijad Bećirović, uskoro bi put Haga mogao i aktuelni predsednik Crne Gore Milo Đukanović, i to kao krunski svedok.

„Sasvim sigurno, najzanimljivije i najkorisnije će biti svedočenje predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji može svedočiti kao krunski svedok o ličnim vezama sa Hašimom Tačijem i drugima“, rekao je Bećirović i dodao da je predsednik Crne Gore učestvovao u donošenju odluke o slanju vojnih i policijskih snaga na Kosovo.

„Đukanović je ostao jedini živi svedok, koji može autentično svedočiti o dešavanjima na Kosovu i regionu“, rekao je Bećirović.

On je procenio da će procesi u Hagu trajati godinama i da će optuženi uglavnom braniti sa slobode zbog dobrovoljne predaje.

„Ali, imajući u vidu pritiske na svedoke tužilaštva i iskustva sa Međunarodnog krivičnog suda za počinjene ratne zločine na području bivše Jugoslaviju, ukupni procesi, ipak, mogu poprimiti drugačiji tok“, rekao je Bećirović.

Bivši predsednik Kosova Hašim Tači izaći će pred sudije Specijalnog veća u Hagu sutra 15 sati pod optužbama za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari