Tači: Lajčak dobrodošao ako prihvati realnost da je Kosovo nezavisna država 1Miroslav Lajčak Foto: Beta/Milan Obradović

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, koji danas počinje višednevnu posetu Kosovu, dobrodošao ako „prihvati realnost da je Kosovo nezavisna i suverena država“.

Tači je novinarima posle susreta sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem rekao da bi svaki drugačiji Lajčakov pristup značio „njegov i neuspeh EU na Kosovu“.

Dodao je da nije obavešten o sadržaju i dnevnom redu Lajčakove posete Kosovu.

Prethodno je kosovski premijer u odvojenom razgovoru rekao novinarima da nema dilema da će i on voditi dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

„Ta pitanja se ne postavljaju, Ustav je jasan. Presuda Ustavnog suda je takođe jasna, imamo odvojene uloge, ali je važno da budemo koordinisani i da zajedno radimo“, rekao je Hoti.

Naveo je da je na sastanku sa Tačijem tražio koordinaciju i saradnju.

„Danas sam predsedniku predstavio okvir za dijalog i zatražio potpunu koordinaciju, jer to nije samo proces ove vlade, već pripada svim političkim strankama i građanima Kosova. Rekao sam da moramo stvoriti široki konsenzus sa svim političkim snagama o važnom procesu. Nakon 30 godina, nalazimo se na mestu gde moramo da okončamo konsolidaciju države Kosovo“, rekao je Hoti.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Miroslav Lajčak boraviće od danas do 18. juna na Kosovu, na prvom službenom putovanju od preuzimanja nove funkcije, saopšteno je iz Kancelarije EU u Prištini.

Lajčak će se u Prištini sastati sa političkim liderima, predstavnicima političkih partija i međunarodne zajednice na Kosovu, kao i sa šefovima misija zemalja članica EU.

Kako je saopšteno, Lajčak planira da diskutuje sa njima o uslovima i modalitetima za brz nastavak dijaloga Prištine i Beograda, koji pomaže EU.

Tokom boravka na Kosovu, Lajčak će takođe iskoristiti priliku da se bolje upozna sa situacijom na terenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari