Tači: Podela Kosova mrtva ideja, sporazum moguć ako se uključe SAD 1Foto: Twitter/Federica Mogherini @FedericaMog

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je sastanak u Berlinu bio veoma težak, a naročito suočavanje delegacija Kosova i Srbije, a novi skup u istom formatu najavio je za 1. jul u Parizu.

Neće biti razmene teritorija, a radiću na pripajanju Preševske doline Kosovu, rekao je Tači novinarima, dodavši da je podela Kosova „mrtva ideja, kao što je mrtva ideja i Zajednica srpskih opština sa izvršnim nadležnostima“.

Verujem da postoji mogućnost da se sporazum sa Srbijom postigne ove godine, ali samo uz odlučnu ulogu Sjedinjenih Američkih Država, poručio je Tači.

Ranije u toku dana u Berlinu je objavljen nacrt deklaracije koji bi trebalo da bude usvojen na sastanku šefova država i vlada Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Francuske, Nemačke, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i Slovenije.

Prethodno je Angela Merkel izjavila da konačno rešenje za Kosovo i Srbiju ne može da bude na štetu ostalih.

Sa druge strane, predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da namera Nemačke i Francuske nije da preporuče neko rešenje kosovskog pitanja.

Takođe, u Berlinu je danas ispred zgrade u kojoj predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na sastanku s liderima Zapadnog Balkana, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, razvijentransparent „Jedan od pet miliona Berlin“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari