Tači ponovio da nema razgovora o podeli Kosova 1Hašim Tači Foto: EPA/TOMAS KOVACS

Predsednik Kosova Hašim Tači odbacio je glasine da će se sa Srbijom u procesu dijaloga o normalizaciji odnosa razgovarati o podeli Kosova, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Na konferenciji za medije u utorak, on je kazao da „neće biti sile“ koja će naterati kosovsku stranu da razgovara o podeli Kosova.

„Prema tome, ja ovde danas, kao predsednik zemlje, još jednom osiguravam građane Kosova da neće biti sile koja će naterati Kosovo da diskutuje, a kamoli da se slozzi o podeli“, istakao je on.

Tači je istakao da su zabrinjavajući glasovi po tom pitanju, pogotovo što o tome govore i ljudi koji imaju legitimitet u domaćin institucijama.

„Neće biti bosnizacije Kosova, neće biti podele Kosova, nećemo imati Ahtisari plus“, kazao je Tači.

Govoreći o konačnon sporazumu sa Srbijom, on je ponovio da će taj sporazum podrazumevati recipročno priznanje Kosova i Srbije.

Inače, poslanici Skupštine Kosova u ponedeljak nisu uspeli da harmonizuju stavove oko rezolucije koju je predložila opoziciona Socijaldemokratska partija u vezi dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom. Nakon desetočasovne rasprave, rezolucija nije uopšte stavljena na glasanje pošto u sali nije bilo kvoruma.

U prvom delu rasprave održanom u petak opoziciona Socijaldemokratska partija predložila je jednu rezoluciju, da bi potom tri opozicione partije izašle sa tri različite verzije teksta rezolucije o kojima bi trebalo da se glasa u Skupštini.

Predlozi opozicije o dijalogu su se razlikovali, ali ono što je bilo zajedničko jeste da konačnu fazu dijaloga sa Srbijom ne može da vodi predsednik Kosova, Hašim Tači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari