Tači pozdravio odluku o ukidanju reciprociteta u odnosima sa Srbijom 1Hašim Tači Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Kosova Hašim Tači je pozdravio današnju odluku Vlade Kosova za ukidanje reciprociteta u odnosima sa Srbijom i ocenio da su njom ukinute sve barijere koje je Srbija, kako je naveo, koristila kao izgovor za blokiranje dijaloga za normalizaciju međudržavnih odnosa između Kosova i Srbije.

Tači je naveo da bi sada pritisak međunarodne zajednice trebalo da bude okrenut prema Srbiji.

„Sada se međunarodni pritisak mora usmeriti na Srbiju kako bi se bez gubljenja vremena nastavio dijalog, a to se mora završiti uzajamnim priznavanjem dveju zemalja“, saopštio je on.

Vlada Kosova je na današnjoj sednici odlučila da ukine mere reciprociteta u odnosima sa Srbijom.

Premijer Avdulah Hoti je ocenio značajnom odluku o ukidanju reciprociteta koju je uvela prethodna vlada Aljbina Kurtija.

Hoti je na konferenciji za novinare rekao da očekuje da će srpska strana ukloniti prepreke kako bi dijalog mogao da se nastavi, ali da Kosovo zadržava pravo suverene države da preduzme mere za očuvanje suvereniteta u koordinaciji sa međunarodnim partnerima.

Protiv te odluke su glasali predstavnici Alijanse za budućnost Kosova.

Vlada Aljbina Kurtija je mere reciprociteta preduzima od 1. aprila, kada je ukinula taksu od 100 odsto na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ta vlada je 29. maja pooštrila mere reciprociteta protiv Srbije, zahtevajući od Srbije da u trgovinskim odnosima koristi naziv „Republika Kosovo“.

Prema toj odluci, ni jedan kamion nije mogao ući na Kosovo ako u pratećim dokumentima nije stajalo da se roba uvozi u Republiku Kosovo.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.