Tači putuje sam u Brisel 1Hašim Tači Foto: EPA/TOMAS KOVACS

U završnoj fazi dijaloga sa Srbijom, koja će početi u nedelju, predsednik Kosova Hašim Tači ne želi da mu se bilo ko pridruži, prenosi RTK.

Iako je još pre godinu dana, radio na formiranju jedinstvene Radne grupe za završnu fazu dijaloga sa Srbijom, očekuje se da predsednik Kosova Hašim Tači u nedelju otputuje sam u Brisel, javlja RTK.

Tači će se u Briselu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kada će, kako se očekuje, početi završna faza dijaloga između Kosova i Srbije.

Bez obzira na to, opozicione partije i dalje se protive aktuelnom formatu dijaloga, i ne podržavaju Tačija za glavnog pregovarača, piše dnevni list „Zeri“, prenosi RTK.

Posmatrači ovog procesa iz civilnog društva smatraju da je predstavljanje Kosova samo od predsednika u ovom važnom procesu izuzetno opasno za Kosovo, jer iako se dođe do kraja završne faze dijaloga sa Srbijom, ratifikacija sporazuma u Skupštini Kosova neće biti moguća bez širokog političkog konsenzusa.

Kako prenosi RTK-a ratifikaciju međunarodnih sporazuma, uključujući konačni sporazum Kosovo-Srbija, potrebno je 2/3 glasova poslanika Skupštine, samim tim 80 njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari