Tači sa Borisovim: Nastaviti dijalog BG-PR za dugoročni mir 1Foto: Twitter

Posle razgovora sa srpskim predsednikom, Aleksandrom Vučićem o predstojećem samitu u Sofiji, uz poruku mira i škrgutanja zubima srpskog predsednika zbog jučerašnje izjave kosovskog kolege, Hašima Tačija, bugarski premijer, Bojko Borisov, razgovarao je sa Tačijem.

Borisov je i sa Tačijem, telefonom, razgovarao o samitu, preneo je kosovski predsednik, prenosi Kossev.

„Samit u Sofiji za Kosovo predstavlja novu šansu za unapređivanje odnosa sa EU“ – poručio je on na svom Fejsbuk nalogu i dodao:

„Takođe smo potvrdili da ćemo se uskoro sastati da bismo koordinisali naš bilateralni program, ali i evroatlantsku agendu.“

U Tačijevoj objavi nema informacija o tome da li su on i Borisov razgovarali o njegovoj jučerašnjoj izjavi da će na „pretnje iz Srbije“ biti odgovoreno kao i „pre 19 godina“ – „puškama“. Upravo zbog ove izjave Borisov je srpskom predsedniku uputio komentar, kako je to preneo sam Vučić – „mogu da mislim da si škrgutao zubima, ali ono što si ispustio preko takvih zuba bilo je dobro i dobro je da si pozivao na mir“.

Štaviše, kako navodi Kossev, kosovski predsednik navodi da je „zajednički stav“ bio da „dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije treba da se nastavi, kao neophodnost za osiguranje dugoročnog mira na Zapadnom Balkanu“.

„Naglasio sam potrebu da se pojasni evropska perspektiva Kosova kao preduslov za stvaranje nove dinamike u ispunjavanju kriterijuma neophodnih za puno članstvo u EU,“ naveo je takođe Tači.

Borisov i Vučić su ranije danas o samitu u Sofiji razgovarali u Mostaru. Razgovor je usledio nakon što su tri države članice EU, koje nisu priznale Kosovo – Španija, Rumunija i Kipar – upozorile da neće učestvovati na skupu gde se Kosovo „tretira kao država i gde se i ovoj zemlji obećava budućnost evropskih integracija kao i ostalim“.

Ipak, danas je „konstatovano da do toga ima dosta vremena, da se pre toga još mnogo toga može dogoditi i da je važno učiniti sve što je moguće da se sačuvaju mir i stabilnost na Balkanu“.

„Uveren sam da će se naći način da na samitu učestvuje i predsednik Tači, iako ima nekih država koje nisu priznale Kosovo i nezvanično čujem da bi one odbile da učestvuju na samitu u tom slučaju,“ rekao je ranije danas bugarski premijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari