U vreme zaključenja ovog izdanja našeg lista u Njujorku se očekivao početak sednice Saveta bezbednosti na kojoj je trebalo da se raspravlja o redovnom tromesečnom izveštaju generalnog sekretara svetske organizacije Ban Ki Muna o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Kako je najavljeno, na sednici je trebalo da učestvuju i premijeri Srbije i samoproglašene kosovske države Aleksandar Vučić i Hašim Tači, kao i šef Unmika Farid Zarif.

Ban Ki Mun je izveštaj o KiM podneo 31. oktobra, ali je sednica SB, zakazana na ovu temu za 13. novembar, otkazana na, kako se spekuliše, zahtev Beograda zbog posete premjera Albanije Edi Rame Srbiji. Pojedini beogradski mediji tvrde da je Priština tražila odlaganje zbog političke postizborne krize, koju još nije rešila, iako je Ban Ki Mun u izveštaju o kome se juče raspravljalo u SB apelovao na „kosovske lidere da pojačaju napore radi pronalaženja rešenja, zbog mogućih negativnih posledica po do sada ostvaren napredak u jačanju demokratskih institucija i procesa na Kosovu, kao i da bi se što pre nastavio dijalog s Beogradom“.

Prema Banovim rečima, „sadašnja generacija lidera mora da nastavi istorijski proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, pomiri se s prošlošću, iskoristi prilike koje pruža Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i nastavi strukturalne reforme“. On je čestitao vlastima u Beogradu i Prištini na napretku ka evropskoj budućnosti i ohrabrio što skoriji nastavak dijaloga na visokom nivou, pod okriljem EU.

U Kabinetu premijera Srbije juče nije bilo moguće potvrditi spekulacije prištinskih medija da će se Vučić u Njujorku sastati sa Tačijem nezavisno od sednice SB. Tači, koji je uspeo da odlaskom u Njujork izbegne ranije najavljeno potpisivanje koalicionog sporazuma sa DSK, prema pisanju prištinskog dnevnika Koha ditore, po povratku iz SAD predložiće da lider DSK Isa Mustafa bude predsednik Skupštine Kosova, a da on ostane na mestu premijera. Štampa u Prištini najavljuje da će Tači ovu ideju izložiti predsednici Kosova Atifeti Jahjaga i Isi Mustafi po povratku iz SB, a spekuliše se i da DPK traži najjače resore u novoj vladi – policiju, ekonomiju, obrazovanje, infrastrukturu, evropske integracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari