Dogovorom predstavnika vlasti u Beogradu i Prištini o regionalnom predstavljanju Kosova i integrisanom upravljanju prelazima obe strane načinile su važan korak napred u procesu evropske integracije.

Srbija je „na pola koraka“ do statusa kandidata za članstvo u EU, a Kosovo će ući u Proces stabilizacije i pridruživanja.

Jučerašnjim dogovorima u Briselu ispunjeni su osnovni uslovi s decembarskog zasedanja Evropskog saveta – sporazum o regionalnom predstavljanju i integrisano upravljanje prelazima/granicom (IBM), a MUP Srbije prekjuče je sproveo akciju uklanjanja barikada koje su Srbi sa severa KiM postavili na teritoriji centralne Srbije, što je u skladu sa zahtevom za omogućavanje slobodnog kretanja Euleksa. Zbog toga se građani Srbije bez mnogo rezerve mogu nadati da će prvo Savet ministara EU 28. februara, a potom Evropski savet 1-2. marta dodeliti njihovoj zemlji status kandidata.

Kosovske delegacije će na regionalnim forumima ubuduće biti zastupljene ravnopravno s ostalim učesnicima, ali bez elemenata pune državnosti – uz naziv „Kosovo“ nalaziće se zvezdica i fusnota nalaziće se fusnota (zvezdica) koja glasi „u skladu s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti“.

Predsednik Srbije Boris Tadić pozdravio je dogovor i ukazao na to da Kosovo na regionalnim forumima neće biti prisutno kao država.

„Postignutim dogovorom politika ‘i Evropa i Kosovo’ koju sam vodio i za koju sam dobio podršku građana Srbije prošla je ovaj istorijski test, čime je dokazano da je taj pristup jedino realan i onaj koji donosi rezultate. Ta politika obezbeđuje evropsku budućnost Srbije, čuva naše nacionalne interese, ali i pokazuje da je Srbija faktor stabilnosti“, poručio je Tadić u izjavi za javnost.

Tadić je ocenio da je najviši nacionalni interes da se otklone sve prepreke kako bi Srbija dobila status kandidata za punopravno članstvo u EU što će otvoriti potpuno nove perspektive za zemlju i sve njene građane.

Zvaničnici EU, visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i komesar za proširenje Štefan File, snažno su pozdravili briselski dogovor, ističući da su dve strane načinile nove korake na evropskom putu. „Oni (dogovori) su važni ne samo za Srbiju i Kosovo, već takođe za stabilnost regiona i prema tome i za Evropsku uniju“, poručili su u zajedničkom saopštenju.

Eštonova je posebno dodala da su, što se tiče Srbije, ovi sporazumi „posebno dobrodošli imajući u vidu razmatranje Saveta EU iduće nedelje o statusu kandidata „. Takođe, Eštonova je istakla da EK „predlaže da se pokrene studija izvodljivosti za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i EU“.

Kosovski premijer Hašim Tači, na vanrednoj konferenciji za novinare u Prištini, ocenio je da je Kosovo dobilo međunarodni državni subjektivitet u EU. „Kosovo se učlanjuje i predstavlja svojim imenom u svim multilateralnim odnosima kao ravnopravna država“, kazao je Tači, ističući istovremeno da ta formulacija fusnote „nije idealna“, ali je u ovom trenutku najbolja. „To je privremena formula. Znam da odluka nije mnogo dopadljiva, ali znam da je na dobrobit zemlje“, zaključio je Tači.

Klintonova pozdravlja

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton saopštila je da su „Kosovo i Srbija načinili važan korak ka približavanju zajedničkoj evropskoj budućnosti“. Kako se navodi, „Kosovo će sada sedeti za stolom na regionalnim skupovima u svojstvu jednakog partnera“. „Izražavamo nadu da će ovi dogovori otvoriti vrata Srbiji za kandidaturu za ulazak u EU“, istakla je Klintonova.

„Srbi razočarani“

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je da su Srbi na severu KiM „uznemireni i razočarani“. „Mislimo da su dogovori neustavni i očekujem da to potvrde Ustavni sud Srbije i nadležne institucije. Biće održane sednice skupština opština na severu KiM, na kojima će biti verifikovani rezultati referenduma, a da li će tačka dnevnog reda biti i postignuti sporazumi u Briselu zavisiće od volje odbornika“, rekao je Pantić novinarima.

Zvezdica pahuljica

Šefica prištinskog tima Edita Tahiri, na pitanje novinara u Briselu da li zvezdica pored imena Kosova ipak znači da će se Kosovo razlikovati od ostalih zemalja u regionu, odgovorila je: „Ta zvezdica je kao pahuljica, istopiće se kad prođe zima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari