Fajon se više neće baviti Srbijom, ulazi u novu Vladu Slovenije? 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Dosadašnja evroposlanica Tanja Fajon, u čijem fokusu su bili odnosi Srbije i EU kao i ostale zemlje Zapadnog Balkana, napustiće tu poziciju nakon održanih izbora u matičnoj Sloveniji gde je najverovatnije očekuje funkcija u novoj vlasti – mesto predsednice Parlamenta Slovenije ili ministarska fotelja u Vladi Slovenije, saznaje Danas nezvanično iz diplomatskih krugova.

Predsednica slovenačkih Socijalnih demokrata Tanja Fajon, koja je u Evropskom parlamentu bila zadužena za pridruživanje Srbije EU, nakon održanih parlamentarnih izbora u Sloveniji napustiće funkciju poslanice u EP i preuzeti poslaničko mesto u nacionalnom parlamentu, a moguće i u Vladi Slovenije, javljaju lokalni mediji, a prenosi portal EWB.

Za sada je upitno ko će naslediti Fajonovu na ovoj poziciji u EP, a time i kakav će biti dalji odnos EU prema Srbiji. Sa druge strane, politička budućnost Fajonove nešto je izvesnija, kako saznaje Danas nezvanično iz diplomatskih izvora.

U samoj izbornoj noći u Sloveniji, predstavnici njene stranke naglasili su da su otvoreni za mogućnost ulaska u koaliciju koja bi formirala vlast sa pobedničkom strankom Slobodarski pokret Roberta Goloba, te bi u takvoj raspodeli Fajon mogla da dobije neku od istaknutih pozicija.

„Za sada je izvesno da će Fajon dobiti visoku funkciju u novoj vlasti Slovenije. To bi mogla biti pozicija predsednice Skupštine Slovenije, ili čak mesto potpredsednice Vlade Slovenije pri čemu bi Fajon najverovatnije zauzela mesto ministra spoljnih poslova“, navode izvori Danasa.

U aktuelnom sazivu EP, Fajon je bila predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju, odnosno za Odbor za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija. Ovo mesto, prema međustranačkim dogovorima, pripada grupi Socijalista i demokrata (S&D), koja okuplja partije levog centra.

Fajon je sa ove pozicije igrala važnu ulogu u međustranačkom dijalogu u Srbiji koji je prethodio nedavno održanim izborima na svim nivoima.

Kako piše EWB, i dalje nije poznato ko bi mogao da nasledi Tanju Fajon na ovoj funkciji. Spekuliše se da bi to mogli da budu Kipranin Demetris Papadakis, koji je izvestilac iz senke za Srbiju ispred grupe S&D, ili Tajs Reten, poslanik iz Holandije koji je predvodio posmatračku delegaciju EP na izborima u Srbiji 3. aprila.

Takođe se pominje mogućnost da bi naslednik Tanje Fajon u Evropskom parlamentu iz Slovenije mogao da preuzme i funkcije vezane za Srbiju. Za sada se i dalje ne zna koga će slovenački parlament delegirati za tu funkciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari