Tatjana Lazarević o spotu kosovskog premijera na srpskom jeziku: Kurti ne može da bude "srpska šolja čaja" na Severu 1Tatjana Lazarević Foto: Medija centar

– To što se Aljbin Kurti obraća na srpskom a što se ironično komentariše kao tečno poznavanje jezika u odnosu na neobrazovanost srpskih političkih predstavnika – „Kurti priča srpski bolje nego pola srpskih poslanika u skupštini/gradonačelnici, itd“, tipičan je komentar, kaže za Danas urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević upitana kako su Srbi sa severa KiM reagovali na spot na srpskom kosovskog premijera.

Spot je došao i kao dodatna potvrda da će prvi put vozači i vlasnici vozila sa tablicama Republike Srbije, pre svega na Severu, sada na svojim automobilima gledati tablice „Republika Kosovo“, kako kaže Lazarević, države koju ne priznaju i ne vole, i koju ne osećaju kao svoju.

– Takođe, na praktičnijem nivou, kada se političko i identitetsko pitanje prevede na svakodnevni život, pažljivo su se preslušale Kurtijeva objašnjenja o načinu registracije i ‘olakšicama’, kao što je „ukidanje carinjenja“. Osim što Kurti ne može da bude „srpska šolja čaja“ na Severu zbog očiglednih antagonističkih poimanja Kosova između njega i srpskog stanovništva na KiM, ovaj inače dobar potez kao mogućnost da ublaži tu tenziju i približi se Srbima, opet je „propao“, kao i kada je skoro uputio Vaskršnju poruku na srpskom. Izostala je ponovo senzibilnost u odabiru reči za ovako osetljive obraćanja, kojom bi isključio svaki rizik da se njegova poruka može protumačiti kao znak arogancije, ignorancije, pa čak osvetoljubivosti.

Kurti je, kaže urednica KoSSeva, i ovog puta naglasio da su tablice koje su, navodi, za Srbe na Severu od rođenja bile prirodne, organske i jedine – srpske tablice sa oznakom KM zapravo „ilegalne“. Napominje da je ovaj spot na srpskom usledio nakon onog u kome Samoopredeljenje o severnom delu Kosova govori kao o leglu kriminala.

– Naglasio je da je građanima koji voze ova vozila učinjen „veliki ustupak“, pa se neće cariniti. Konačno, video je objavljen samo dan nakon što je Samoopredeljenje objavilo jedan drugi video, u kojem se Aljbin Kurti hvali da je za godinu i po dana uspeo u onom što bivše kosovske vlast nisu – integraciji Severa. Sever je prikazan isključivo kao leglo kriminala, uključujući i pitanje referenduma i izbora, izgradnju povratničkog naselja Sunčana dolina, Srbija kao kolonizator, a PDK, LDK i AAK kao saveznici srpskih kriminalaca. Spot je u formi političke promocije i propagande, sa trijumfalističkim sadržajem, i crno-belom naracijom. Dobro je vlast Aljbina Kurtija, loši momci su druge albanske stranke, a univerzalno, ultimativno i neupitno zlo su Sever i Srbija, ocenjuje Lazarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari