Taubadel: Vučić daje povlastice Kinezima zbog geopolitičkih igara 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Kineske investicije u Srbiji su teme visoke politike u ovom regionu, i, kao što možemo da vidimo, Vučić je spreman da da sve nužne povlastice kako bi podržao kineske investicije u srpsku tešku industriju, zarad svojih geopolitičkih igara.

Ali, nažalost, ovo nisu investicije koje su potrebne srpskoj privredi, kaže za Danas Viola fon Kramon Taubadel, poslanica grupe Zelenih u Evropskom parlamentu, povodom pisma koje su ona i još dvadesetak članova EP poslali komesaru za proširenje EU Oliveru Varheilju.

U navedenom dokumentu se izražava zabrinutost zbog sve većeg uticaja Kine u Srbiji, te ocenjuje da kineske investicije izazivaju velika zagađenja životne sredine.

Govoreći o kineskim ulaganjima u našu državu, Fon Kramon Taubadel konstatuje: „Ove kompanije nisu profitabilne čak ni posle investiranja u njih, i one su veoma štetne.“

– One ne poštuju nacionalne zakone, i umesto da ih kazni za takva kršenja propisa, Srbija im daje poreske olakšice, što je nedopustivo. Zagađenje vazduha je ozbiljan problem, koji košta života! Termoelektrana Kostolac je najzagađenija termoelektrana, čak i nakon, „unapređenja“ finansiranog kineskim novcem. Evropska unija treba da se postara da Srbija sledi pravila, koje je usvojila i potpisala srpska vlada, zato sam, zajedno sa svojim kolegama, apelovala na gospodina Varheilja da pokrene ovo pitanje u razgovorima sa svojim srpskim partnerima, precizira evroposlanica.

Od saradnika za medije komesara za proširenje EU naš list u protekla dva dana nije dobio odgovor na pitanje da li je Varheji primio pismo evroposlanika i da li, će, ako je pismo stiglo na njegovu adresu, odgovoriti na njega.

Taubadel: Vučić daje povlastice Kinezima zbog geopolitičkih igara 2

Kako su nam preksinoć rekli neki od članova Varheiljevog kabineta zaduženih za odnose s javnošću, proveriće da li je pismo stiglo, pa će odgovoriti na pitanje Danasa „što pre“, ali do zaključenja ovog izdanja našeg lista juče u kasnim poslepodnevim satima nije stigao nikakav komentar od Evropske komisije.

Pismo evroposlanika nije želela prekjuče ni juče da komentariše ni ministarka ekologije Srbije Irena Vujović.

Pojedini izvori Danasa iz diplomatskih krugova u Briselu nezvanično tvrde da evroposlanici nisu slučajno odabrali „tajming“ slanja pisma Varheilju, odnosno da je to učinjeno, između ostalog, „kako bi privoleli Vučića pred početak nove faze međustranačkog dijaloga o unapređenju izbornih uslova u Srbiji da pristane na što veće ustupke opoziciji“.

„A postoje i načelni razlozi za stvarnu zabrinutost usled velikog zagađenja životne sredine kineskom tehnologijom, što će pogoditi i susedne zemlje, ali i zbog kineskog ekonomskog prodora koji niskim cenama proizvoda ugrožava ekonomije EU“, objašnjavaju diplomate.

Strpljenje Zapada

Upitan da li je Zapad, uključujući EU, trenutno zabrinutiji zbog uticaja Kine ili Rusije u Srbiji, izvor našeg lista iz zapadnih diplomatskih krugova poručuje nezvanično: „Kina će uskoro po društvenom bruto proizvodu prestići SAD, a cela Rusija ima BDP manji od američke savezne države Njujork. Kad je reč o Rusiji, Zapad je svestan dubokih istorijskih veza i značaja pravoslavlja koje je povezuje sa Srbijom. Zato su strpljivi, ali će sve više zamerati Beogradu što Srbija glasa protiv rezolucija koje osuđuju Rusiju zbog ponašanja prema Ukrajini i i odbijanja uvođenja sankcija. Tražiće brže i odlučnije usaglašavanje spoljne politike Srbije sa EU.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari