U Predsedništvu Srbije negiraju spekulacije medija da je pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon tokom nedavne posete Beograd tražio od državnog vrha da sa severa Kosova i Metohije povuče srpske bezbednosne snage. Kako je Danasu rečeno u Kabinetu predsednika Republike, reč je o „izmišljotinama“ i „tendencioznom narušavanju stabilnosti i bezbednosti države“.


– Priča o srpskim bezbednosnim snagama na KiM postoji od 1999, kada je uveden protektorat UN. Srbija nema regularne policijske snage na Kosovu, a zbog pojedinaca zaposlenih u MUP Srbije, koji dolaze kući na Kosovo, nema mesta širenju ovakvih priča – kaže za Danas državni sekretar Ministarstva za KiM Oliver Ivanović.

Povodom spekulacija da na severu KiM deluje više od 1.000 srpskih obaveštajaca, Ivanović kaže da u južnoj pokrajini „deluje toliko bezbedonosnih i obaveštajnih službi da situacija podseća na Kertizov film ‘Kazablanka’ sa Hemfri Bogartom i Ingrid Bergman“.

– Ako se ima u vidu da evropske i pojedine vanevropske zemlje na Kosovu, posebno u Prištini i Kosovskoj Mitrovici, imaju i po dve obaveštajne službe, ne bi čudilo da i Srbija iz bezbednosnih razloga vodi računa o ovom području i opservira eventualne opasnosti po Srbe i srpsku državu – napominje Ivanović.

Prema pisanju beogradskih medija, SAD i Nemačka traže od Srbije da povuče svoje policajce sa severa KiM. Podseća se da Srbija zvanično nema bezbednosne snage na severu pokrajine, ali „ima između 300 i 400 angažovanih radnika MUP-a“. Pozivajući se na neimenovane izvore, tvrdi se da je „javna tajna“ da je „između 300 i 400 angažovanih radnika MUP-a, a strane službe procenjuju da je obaveštajaca između 1.000 i 2.000“.

Filip Gordon je, kako navode mediji, u razgovoru sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, mandatarom za sastav nove vlade Ivicom Dačićem i liderom SNS Aleksandrom Vučićem poručio da Beograd mora da prestane da podržava „ilegalne bezbednosne i sudske strukture na severu Kosova“.

Barikade i politički zadaci

Povodom zahteva Odbora za bezbednost albanske opštine Kosovska Mitrovica da se uklone barikade u severnom, srpskom delu grada, Oliver Ivanović kaže da bi vlast u južnoj opštini trebalo da se bave „komunalnim pitanjima, a ne da sebi postavlja političke zadatke“. Ivanović smatra da barikade u severnoj Mitrovici „funkcionalno ne smetaju Albancima u južnom delu grada“ i da tamošnja opštinska uprava „ne treba da se bavi severnim delom“. On smatra da zahteve iz južne opštine ne treba dovoditi u vezu sa pisanjem beogradskih medija o bezbednosnim strukturama, niti treba očekivati akciju Kfora i Euleksa na uklanjanju barikada, o čemu se spekuliše u severnom delu Mitrovice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari