Tepić u otvorenom pismu Ljajiću: Kome je dozvoljen izvoz oružja u Jermeniju (VIDEO) 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić danas je, u otvorenom pismu, tražila od ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića i njegovog državnog sekretara Stevana Nikčevića da prestanu da prikrivaju osobu i firmu preko koje je izvezeno oružje iz naših fabrika u Jermeniju kojim je izvršen napad na Azerbejdžan.

Tepić je, na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, rekla da „osnovana i opravdana sumnja pada na omiljenog Vučićevog trgovca oružjem Slobodana Tešića“.

Ona je ocenila da je „skandal to što je najodgovorniji među njima ministar Ljajić rekao da ne sme da kaže o kom se privatnom trgovcu oružja radi“.

Neverovatno je da jedan ministar, za dozvolu koju je potpisao svojom rukom ili njegov državni sekretar, kaže da ne sme da izgovori kome je dozvolio izvoz naoružanja i vojne opreme u Jermeniju, rekla je ona.

Tepić je tražila da Ljajić hitno odgovori kojim je privatnim trgovcima Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija izdalo dozvole za izvoz naoružanja u Jermeniju od 2017. godine do danas.

ht

Ona je pitala Ljajića kojim firmama Slobodana Tešića i sa njim povezanim firmama je od 2017. godine do danas izdao dozvole za izvoz naoružanja u Jermeniju, za koju vrstu naoružanja, u kom obimu i u kojoj ukupnoj vrednosti.

Tepić je pitala Ljajića za koje od tih dozvola koje je izdao Tešiću, njegovim ili sa njim povezanim firmama, je imao saglasnost Ministarstva spoljnih poslova, a za koje nije.

Pitala je, takođe, kako je Nikčević, koji je, kako je navela, finansijer Rasima Ljajića i njegove stranke, od zamenika načelnika beogradske Državne bezbednosti u vreme ubistva Slavka Ćuruvije, „stigao dotle da danas bude ključno lice za izdavanje dozvola za trgovinu naoružanjem u resornom ministarstvu“.

Nikčeviću je postavila i pitanje zašto je fingiranim aferama demontirao odlično uspostavljeno odeljenje u Ministarstvu koje je bilo nadležno za izdavanje dozvola za trgovinu naoružanjem i vojnom opremom.

„Da li Nikčević ima svoje privatne aranžmane za izvoz eksploziva i ekskluzivu za pojedina tržišta preko trećih lica? Ko sve tačno, imenom i prezimenom, ima pristup poverljivim dokumentima u Ministarstvu  trgovine i turizma i koliko od tih lica je licencirano i ko uopšte?“, pitala je Tepić.

Ona je navela da se u Srbiji do 2012. godine trgovinom naoružanjem i vojnom opremom bavilo oko 90 firmi, a sada oko 200 i da je taj broj sve veći i veći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari